Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popas duhovnicesc în Parohia Valea Grecului
Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Valea Grecului, Protopopiatul Huși, informează Biroul de presă al eparhiei. Este prima slujire a unui ierarh în Biserica „Sfânta Treime”, după sfințirea acesteia, în 1942, de către Episcopul martir Grigorie Leu.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții consilieri și părinții inspectori de la Centrul eparhial Huși, alături de părintele consilier eparhial Marian Dumitru Rugină, cel care suplinește această parohie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, coordonat de părintele arhidiacon Vlăduț Cosmin Mironescu.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre Duminica Înfricoșătoarei Judecăţi, arătând că, „la Judecata de Apoi, criteriul după care vom fi evaluaţi, din punct de vedere spiritual, este dragostea sau mila pe care am avut-o faţă de cei sărmani, faţă de cei în suferinţă și în singurătate, faţă de cei asupra cărora planează stigmatul. […]
Dacă am ajunge la conștiinţa că în fiecare dintre noi este chipul lui Hristos, lumea ar fi un adevărat rai. Sigur veţi spune că este o utopie, ceva de neatins sau de nerealizat, însă criteriul judecăţii este iubirea. Iar a iubi, în conformitate cu textul Evangheliei, coincide cu a vedea chipul lui Dumnezeu în cel de lângă noi, a-L vedea pe Hristos în aproapele care este sărman, suferind, singur și abandonat”.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa i-a pomenit și pe preoții care au păstorit comunitatea din Valea Grecului trecuți la Domnul, alături de toți cei care odihnesc în cimitirul din localitate.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a acordat distincții de vrednicie la două doamne care s-au remarcat de-a lungul anilor prin atașamentul față de sfântul lăcaș și dragoste față de credința creștină.