Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popas duhovnicesc în Parohia Vălișoara
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit marți, 21 iunie 2022, Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Vălișoara din comuna Bucoșnița, Protopopiatul Caransebeș, județul Caraș-Severin. Slujirea face parte din proiectul eparhial de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor. În aceeași zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită și în alte nouă parohii ale Episcopiei Caransebeșului.
Programul de intensificare a rugăciunii la nivelul parohiilor din Episcopia Caransebeșului se desfășoară în contextul anului omagial 2022 și constă în săvârșirea a 100 de Sfinte Liturghii și 70 de Sfinte Masluri în zile lucrătoare, pe parcursul întregului an, în toate cele 10 cercuri pastoral-misionare ale eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a subliniat importanța rugăciunii în viața creștinului. „Punctăm articulat și frumos, și prin această Sfântă Liturghie, Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și în viața creștinului. Începem cu ajutorul lui Dumnezeu postul Sfinților Apostoli și îi rugăm împreună cu aceștia și pe sfinții pe care i-am pomenit în duminica ce a trecut, dar și pe cei ce îi vom pomeni duminica viitoare, să ne ajute ca și noi să călcăm pe urmele lor, căci și ei au călcat pe urmele lui Hristos. Avem o cale a mântuirii bătătorită de atâția sfinți, care s-au rugat neîncetat, s-au bucurat pururea de Învierea Mântuitorului Hristos, și cu toții I-au mulțumit Domnului pentru toate binefacerile care s-au revărsat asupra neamului omenesc. Ei și-au asumat crucea, învățându-ne și pe noi că fără asumarea crucii, fără jertfă și sacrificiu nu vom ajunge la înviere, la Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul la final.
Preasfinția Sa a acordat diplome de recunoștință lui Vichentie Suru, primarul comunei Bucoșnița, precum și ctitorilor și celor care s-au implicat în procesul de înfrumusețare a exteriorului, dar și a interiorului bisericii parohiale.
La această sărbătoare au luat parte foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice Văii Timișului.