De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Popas duhovnicesc la Mănăstirea Războieni din județul Neamț
Obștea monahală și credincioșii de la Mănăstirea Războieni, județul Neamț, au fost binecuvântați duminică, 12 ianuarie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură în biserica ctitorită de voievodul Sfântul Ștefan cel Mare.
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a slujit, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica așezământului monahal din localitatea Războieni, județul Neamț. Împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au slujit părintele arhimandrit Luca Diaconu, exarh al mănăstirilor din județul Neamț, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, județul Neamț, și părintele Daniel Macovei, duhovnicul Mănăstirii Războieni. Răspunsurile liturgice au fost oferite de obștea monahală.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a arătat că Domnul Hristos reprezintă lumina vieții noastre: „Biserica, rânduită de Dumnezeu să arate calea de străbătut a oamenilor prin această lume - calea având ca țintă Împărăția cerurilor - prin cuvintele din Scriptură, încearcă în fiecare zi să ne arate drumul de urmat. În Evanghelia de astăzi, preluându-se un cuvânt din Vechiul Testament, se spune că lumina a răsărit în întuneric, în latura și în umbra morții, lumina fiind Hristos Dumnezeu, latura și umbra morții fiind lumea păcatului, în interiorul căreia viețuim și noi. Anul în care am intrat este un an în care Lumina Hristos strălucește în întunericul lumii. Suntem chemați la început de an să așezăm Lumina-Hristos ca temelie a viețuirii noastre în acest an. Conform Sfântului Apostol Pavel, această așezare a Luminii-Hristos în mijlocul vieții noastre se împlinește prin trei lucruri: să urmărim taina desăvârșirii sfinților, să ne angajăm în lucrarea slujirii semenilor și, în al treilea rând, să fim părtași la zidirea Trupului lui Hristos”.
La final, părintele ieromonah Daniel Macovei, duhovnicul așezământului monahal, a fost hirotesit de către ierarh protosinghel.
Obștea monahală a Mănăstirii Războieni, condusă de maica stavroforă Olimpiada Neagu, numără 26 de monahii și surori, iar în cadrul așezământului funcționează ateliere de croitorie, sculptură, litografiere icoane, de țesut covoare și tâmplărie.