Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Popas duhovnicesc la o parohie din Focșani
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 7 ianuarie, în mijlocul credincioșilor din municipiul Focșani, județul Vrancea. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii a orașului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, au făcut parte pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani 1; pr. paroh Constantin Enoiu; pr. Ștefan Constantin, de la Parohia Golești 1, și pr. George-Marian Lățcan, de la Parohia Valea Rea.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, ierarhul a explicat că misiunea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregăti începutul activității publice a Domnului nostru Iisus Hristos. „La momentul Botezului Său, Mântuitorul Iisus Hristos, Care până la vârsta de 30 de ani a fost necunoscut, Se afla pe malurile râului Iordan tocmai pentru a-Și începe propovăduirea. Pentru a face acest lucru și ca oamenii să Îl asculte, avea nevoie de o recomandare. Iată, în mod paradoxal, Dumnezeu Cel Atotputernic avea din nou nevoie de ajutorul omului, dacă ne amintim și de acceptul dat de Preasfânta Fecioară Maria pentru zămislirea Fiului lui Dumnezeu, în vederea întrupării Sale. Vedem, așadar, cum Părintele ceresc, în înțelepciunea și în pedagogia Sa, a pregătit anumiți oameni pentru lucrarea Fiului Său: pe Sfânta Fecioară, pe de o parte, și pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe de altă parte. Acesta din urmă devenise foarte cunoscut, respectat și chiar temut. Nu exista în momentul acela o persoană mai respectată în poporul lui Israel decât Ioan, toți raportându-se la el ca la un om sfânt. Însemna foarte mult pentru Mântuitorul ca acest mare proroc să Îl prezinte sau să Îl arate oamenilor”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala mixtă a Catedralei Unirii din Focșani, dirijată de diac. Ionuț Drilia.