În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Popas duhovnicesc și gală a dezvoltării regionale
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit duminică, 26 noiembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a tâlcuit semnificațiile teologice, spirituale și misionare ale pasajului evanghelic rânduit, care relatează dialogul dintre Mântuitorul și tânărul bogat. „Acest dialog este așa de impresionant, bogat, profund și plin de semnificații deosebite, fiindcă ne arată că Dumnezeu nu forțează niciodată libertatea omului, ci-l lasă să hotărască prin propria sa voință. Domnul cheamă, dar nu forțează, propune, dar nu hotărăște fără om, fascinează cu prezența și învățăturile Lui, dar nu fanatizează. Mesajul acestei pericope evanghelice se referă la faptul că bogăția și sărăcia nu sunt rele în sine, ci numai felul în care oamenii se raportează la ele. Bogăția poate reprezenta un motiv de a conferi valori veșnice prin milostivire, generozitate și ajutorare, deoarece, atunci când ai mai mult decât îți trebuie, nu ai de ce să sfidezi nevoile celor lipsiți și să nu-i ajuți. Tânărul bogat simte nevoia de a fi în comuniune cu Dumnezeu și dorește să trăiască în iubire spre viața veșnică, dorind să facă din bogățiile lui adevărate ocazii de împărtășire a valorilor spirituale prin intermediul înțelepciunii și al generozității”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
Vineri, 24 noiembrie, ierarhul a participat la Gala „Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud- Muntenia!”, desfășurată la Sala „Independența” din Târgoviște. Manifestarea a fost organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud- Muntenia în colaborare cu Consiliul Județean Dâmbovița, ca o încununare a implementării cu succes a Programului Operațional Regional 2014-2020 în regiunea Sud-Muntenia. Cu acest prilej au fost premiate proiectele câștigătoare ale concursului „Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia!”, printre acestea fiind și proiectul de reabilitare a bisericii Mănăstirii Viforâta, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Prin intermediul fondurilor europene au fost reabilitate mai multe biserici și mănăstiri din Arhiepiscopia Târgoviștei: biserica Mănăstirii Viforâta, biserica parohială brâncovenească de la Potlogi, Biserica Strâmbeanu, filie a Parohiei Pitaru, și Biserica Vârtop de la Parohia Cândești Vale, potrivit sursei citate.