În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Popasuri de pomenire a eroilor Revoluției în Capitală
Luna decembrie reprezintă pentru istoria recentă a României un prilej de comemorare și pomenire a celor care au plătit prețul suprem sacrificându-și viața pentru libertate și demnitate în clipele sângeroase ale Revoluției anticomuniste din 1989. La trecerea a 34 de ani, memoria lor este păstrată vie prin organizarea de evenimente militare și religioase în toată țara și mai cu seamă în Capitală, la locurile emblematice ale Revoluției.
Ceremonia militară religioasă din Cimitirul „Eroilor Revoluției” a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, fiind urmată de slujba specială de pomenire a eroilor săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de evocare, în care a subliniat grija Bisericii pentru pomenirea tuturor eroilor neamului, inclusiv a celor din timpul Revoluției.
„Biserica îi pomenește pe toți eroii din locuri și timpuri diferite, însă în această zonă cunoscută de bucureșteni este amenajat un cimitir dedicat eroilor revoluționari. 286 de eroi au fost îngropați aici. Aproape 90% din aceștia au fost tineri. Au fost făcute înmormântări în grabă, unele fără participarea rudelor sau a prietenilor. Biserica s-a îngrijit însă ca alături de aceste morminte să fie ridicat un nou lăcaș, unde eroii sunt mereu pomeniți, fiind trecuți pe un pomelnic ce se păstrează în biserică și care are 34 de ani. De atunci, mereu, la fiecare Proscomidie și slujbă de pomenire, ei nu sunt uitați. Mai mult, la toate bisericile, la toate Liturghiile, împreună cu ceilalți eroi ai neamului românesc, aceștia sunt pomeniți. Atunci când sunt pomeniți, cei care s-au mutat rămân totuși cu noi”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În Piața Universității, slujba de pomenire a eroilor Revoluției a fost oficiată de un sobor de preoți, sub protia părintelui protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, de la Protopopiatul Sector 3 Capitală. La finalul slujbei, acesta a rostit un cuvânt în care a vorbit despre idealul de libertate al celor care și-au dat viața în timpul Revoluției anticomuniste: „Am săvârșit astăzi pomenirea eroilor din Decembrie 1989 la Crucea din Piața Universității, «punctul terminus» de unde radiază efectul jertfei acestora. Atunci s-a strigat «Vom muri și vom fi liberi!» Cine moare de bunăvoie nu mai moare deoarece și-a asumat această jertfă atât pentru sine, dar și pentru neam”.
Manifestările de comemorare s-au încheiat prin depunerea de coroane de flori din partea mai multor instituții ale statului, oficialități militare și civile, asociații și organizații de revoluționari.