Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Popasuri de rugăciune și sfințire la biserici din ținutul Vrancei
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat duminică, 25 iunie, slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Focșani. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit al doilea hram, închinat Sfântului Mare Mucenic Mina. De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul ierarhul a slujit la mănăstirea vrânceană Rogozu.
După târnosirea bisericii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori, împreună cu un sobor de nouă ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-a aflat și pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În omilia adresată credincioșilor prezenți, chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat textul evanghelic din Duminica a 3-a după Rusalii (Matei 6, 22-33), în care se vorbește despre grijile vieții, arătând că grija față suflet trebuie să fie prioritară pentru orice creștin, și nu preocuparea de a acumula bogății materiale, întrucât acestea îl îndepărtează de Dumnezeu.
Pentru implicarea în lucrările de înfrumusețare a lăcașului de rugăciune, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom stavrofor preotului paroh Florin Văsie. De asemenea, mai mulți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și icoane.
Construită între anii 1850-1862, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani a trecut prin mai multe etape de consolidare și restaurare. În perioada 2017-2023, prin osteneala actualului paroh, ajutat de enoriași și cu sprijinul autorităților centrale și locale, s-au executat următoarele lucrări: refacerea acoperișului și aducerea la forma inițială a celor două turle, înlocuirea tâmplăriei, placarea pardoselii cu marmură, rezidirea Sfintei Mese, realizarea hidroizolației și a instalației termice prin pardoseală, restaurarea picturii murale, a catapetesmei și a icoanelor acesteia, dotarea sfântului lăcaș cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.
În ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, Mănăstirea Rogozu din localitatea vrânceană Slobozia Bradului și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-a aflat și arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din eparhie.
La sărbătoarea hramului au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Rogozu, în frunte cu maica stareță Serafima Pricop și alte starețe de la diferite așezăminte monahale buzoiene și vrâncene.
În predica rostită, arhipăstorul locului a vorbit despre nașterea, viața și activitatea Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
„Noi, creștinii, avem o evlavie deosebită față de Sfântul Ioan Botezătorul, pentru că, după Maica Domnului, el este cel mai mare dintre sfinți. Preacurata Fecioară Maria și Sfântul Proroc Ioan ocupă cele două locuri de cinste, de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum îi vedeți frățiile voastre pictați în biserici, în icoana numită «Deisis». Ei mijlocesc și se roagă pururea pentru noi, oamenii, în fața Tronului ceresc, astfel încât Mântuitorul Hristos, Arhiereul Cel veșnic și Judecătorul Cel drept, să aibă milă față de noi și să ne ajute să ne purtăm crucea vieții până la capăt”, a menționat chiriarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius- Augustin Milea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Tronari din Protoieria Pătârlagele, județul Buzău, iar Teodor-Felix Șerban, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii Mănăstirii Rogozu, mutați la Domnul.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.