Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Popasuri duhovnicești de praznicul Bunei Vestiri
Buna Vestire a fost prăznuită în eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei în locașuri de rugăciune care și-au sărbătorit cu această ocazie hramul. Credincioșii au fost binecuvântați de ierarhii care au săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia și au rostit cuvinte de învățătură despre semnificația sărbătorii, îndemnându-i pe cei prezenți să petreacă perioada Postului Mare în smerenie, rugăciune și milostenie față de semenii noștri aflați în nevoi.
Credincioșii din comuna Domnești, județul Argeș, au sărbătorit luni hramul bisericii parohiale închinate Bunei Vestiri. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În final a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii. Ierarhul a evidențiat implicarea comunității locale în susținerea lucrărilor de restaurare executate la biserica parohiei.
Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost un prilej de bucurie pentru foarte mulți credincioşi din municipiul Galați care au poposit la istorica biserică din zona centrală a orașului închinată acestui praznic. Sărbătoarea hramului a început în seara zilei de 24 martie, prin săvârșirea Vecerniei cu Litia şi a Acatistului Bunei Vestiri de către un sobor de preoţi gălăţeni, la slujbe fiind prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. După Sfânta Liturghie din ziua hramului, parohia a derulat o activitate social-filantropică la Maternitatea „Buna Vestire“ din municipiul Galaţi, instituţie medicală cu care se află într-un parteneriat. Acţiunea a vizat susţinerea tinerelor mame care au primit pachete cu alimente și diverse produse de îngrijire pentru copii. Un program asemănător a fost organizat şi la Brăila. Membrele Asociaţiei Femeilor Creştin-Ortodoxe din Brăila, cu susţinerea parohiilor „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Buna Vestire“ din Brăila, au mers la maternitatea din cadrul spitalului judeţean de urgenţă din municipiu pentru a le oferi mamelor şi copiilor internați acolo produse de igienă personală şi alte daruri. Preoţii au rostit rugăciuni de sănătate pentru copii şi le-au încurajat şi binecuvântat pe tinerele mame. Activităţile au fost realizate prin implicarea mai multor voluntari, îndeosebi elevi şi studenţi, sub coordonarea Sectorului social-misionar al eparhiei.
Episcopia Sloboziei și Călărașilor
De Buna Vestire, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, la Mănăstirea Chiroiu, județul Ialomița, care și-a serbat hramul. Soborul de slujitori a fost format din părintele arhimandrit Rafail Mîţ, vicar eparhial, preoții consilieri eparhiali Daniel-Florin Enaşcu, Florin Ionescu, Nicușor-Silviu Dascălu și Marius-Gabriel Purcărea, părintele protopop Aurel Berbec, alți preoți și diaconi, se arată pe site-ul eparhiei, sf-esc.ro.
La final, Preasfinția Sa a mulțumit credincioșilor prezenți pentru contribuția la Fondul Central Misionar.
Aniversare în Episcopia Tulcii
De Buna Vestire și-a prăznuit hramul și paraclisul eparhial din Tulcea, cea mai veche biserică din municipiu. Duminică, 24 martie, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, împreună cu preoții de la Biserica „Buna Vestire”, a efectuat o vizită la Azilul de bătrâni `Sfântul Nectarie” din oraș, unde a săvârșit o slujbă de binecuvântare, a rostit un cuvânt de învățătură, împărțind la final persoanelor găzduite daruri.
Luni, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Biserica „Buna Vestire” din Tulcea de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de slujitori. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul „Carpe in Deum” al Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea.
Cuvântul de învățătură despre praznicul Bunei Vestiri a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat Preasfințitului Părinte Episcop Visarion cu prilejul împlinirii a 11 ani de la întronizarea sa ca Episcop al Tulcii, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial. La final s-au rostit mesaje de felicitare din partea reprezentanților autorităților locale și a altor instituții de cultură din municipiul Tulcea, după care Episcopul Tulcii a mulțumit ierarhilor oaspeți, precum și tuturor credincioșilor prezenți.
Hramuri la două biserici din București și Ploiești
De Buna Vestire și-a sărbătorit hramul și Biserica Dobroteasa din Capitală, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de slujitori. „Dumnezeu a dorit și dorește omului binele și, dincolo de binele acesta trupesc, material, a dorit ca omul să se bucure de comuniunea cu El și de roadele acestei comuniuni, care sunt progresul în virtute și desăvârșirea fără de margini, cu toate consecințele de bucurie, de lumină, de fericire. Dar acest lucru nu se poate lezând libertatea omului și de aceea răspunsul din partea umanității pentru lucrarea lui Dumnezeu este dat de Sfânta Fecioară Maria, care rosteşte un cuvânt mic, dar care este în același timp și foarte mare: «Fie mie după cuvântul tău!»”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul în cuvântul de învățătură.
De asemenea, luni a fost în sărbătoare și Biserica „Buna Vestire” din Ploiești, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de slujitori. „Biserica a păstrat frumoasele cuvinte «taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută», pentru că întruparea Fiului lui Dumnezeu și venirea Lui în lume reprezintă o taină pe care nu o putem pătrunde în mod deplin decât printr-o credință profundă. Așa cum s-a născut din veci din Tată fără mamă, la plinirea vremii, Fiul lui Dumnezeu s-a născut din fecioară fără de tată”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.