De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Popasuri duhovnicești în Duminica a 12-a după Rusalii
În Duminica a 12-a după Rusalii, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit slujba Sfintei Liturghii la așezăminte monahale și în comunități parohiale. În cadrul acestor popasuri duhovnicești, au hirotonit preoți, au tâlcuit pasajul Evanghelic rânduit (Matei 19, 16-26) și i-au binecuvântat pe cei prezenți.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 30 august 2020, Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai vetrei monahale.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic de la Sfântul Evanghelist Matei, în care este prezentată convorbirea tânărului bogat cu Mântuitorul Iisus Hristos referitoare la preocuparea de a dobândi viața veșnică (Matei 19, 16-26). „Întâlnirea Mântuitorului cu un dregător bogat și tânăr ne arată că la Domnul, în vremea activității sale publice, nu veneau doar năpăstuiții sorții, cei care erau bolnavi, leproși, demonizați, care nu mai aveau nici o speranță. La El veneau și oameni importanți, așa cum veneau și la Sfântul Ioan Botezătorul, care predica în pustiul Iordanului. Cel care a venit înaintea Mântuitorului, despre care știm că era dregător sau persoană publică, fără să știm exact numele și funcția lui, I-a adresat Mântuitorului o întrebare: «Bunule Învățător, ce bine să fac ca să am viața veșnică?» Tânărul acesta descoperea că Mântuitorul, pe Care poate Îl mai întâlnise și de Care auzise, era Fiul lui Dumnezeu, Cel care trebuia să vină în lume”, a spus Preasfinția Sa.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul“ din județul Constanța
Numeroși credincioși s-au rugat în Duminica a 12-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localității constănțene Palazu Mic. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
„Să reținem această dorință a tânărului bogat, care voia Împărăția cerurilor. Această dorință trebuie să fie și pentru noi cea dintâi, cea mai arzătoare, plină de susținere a vieții noastre, iar dacă vrem să ne mântuim, trebuie să ne lipim de Dumnezeu. Să ne rugăm, să credem, să-L iubim pe Dumnezeu cum trebuie să ne iubim şi semenii. Să luăm în seamă această poruncă, să fim iubitori de Dumnezeu și iubitori de oameni, și să lăsăm toate grijile pe plan secund, iar grija de suflet și iubirea de Dumnezeu să le avem mai presus de orice”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
Mănăstirea Antonești, județul Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat duminică în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”-Antonești, din comuna argeșeană Corbeni, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul închinat Sfântului și Dreptului Iov, iar în cuvântul de învățătură rostit le-a explicat credincioșilor prezenți înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic rânduit, subliniind importanța milosteniei în viața creștinului.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”- Antonești se află în apropierea Barajului Vidraru și a traseului montan Transfăgărășan.
Parohia Valea Nehoiului, județul Buzău
În Duminica a 12-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea buzoiană Valea Nehoiului, orașul Nehoiu, județul Buzău. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ciprian-Constantin Hornea, pe seama Parohiei Lunca-Pătârlagele, Protoieria Pătârlagele, județul Buzău, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a explicat că Mântuitorul și Părinții Bisericii nu au condamnat niciodată bogăția în sine, ci doar au atras atenția asupra modului în care oamenii se raportează la aceasta. „Nu bogăția în sine l-a împiedicat pe tânărul din Evanghelie să înainteze în viața spirituală, ci faptul că și-a alipit inima de bunurile materiale trecătoare, pe care le-a considerat mai importante decât viața veșnică. Când a afirmat că împlinise poruncile Legii încă din copilărie, tânărul nu mințea, căci, dacă ar fi mințit, Domnul Hristos l-ar fi contrazis. Cu toate acestea, nu era totalmente mulțumit de sine. Iar Domnul Hristos, Care cunoaște adâncul ființei umane, impresionat de dorința sa lăuntrică, i-a recomandat rețeta desăvârșirii, zicând: «Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi!» (Matei 19, 21). Din aceste cuvinte, care nu reprezintă o poruncă, ci un sfat, înțelegem că, pentru a intra în Împărăția cerurilor, omul are în față două posibilități de împlinire spirituală, atât pentru viața de aici, cât, mai ales, pentru cea de dincolo”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Biserica „Sfântul Alexandru“ din Sulina, județul Tulcea
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Alexandru” din orașul Sulina, județul Tulcea, și-a sărbătorit duminică, 30 august 2020, hramul de vară. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, ne-a transmis părintele Felix Neculai, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Alexandru, mare apărător al credinței ortodoxe în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. În cadrul slujbei, au fost pomeniți slujitorii, ctitorii și credincioșii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui locaș de cult.