De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Popasuri duhovnicești în Duminica a 2-a din Postul Mare
Ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit duminică, 15 martie, Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale și au efectuat vizite pastorale la mănăstiri şi în parohii. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit înțelesurile duhovnicești desprinse din pasajele evanghelice rânduite (Marcu 2, 1-12; Ioan 10, 9-16), dar și cuvinte de mângâiere şi întărire în contextul crizei medicale mondiale şi îndemnuri pentru respectarea, în continuare, a recomandărilor privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului (COVID-19). De asemenea, în toate bisericile din Patriarhia Română a fost rostită rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei.
În Duminica Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că în situații grele „credinţa biruieşte tot răul”.
Parohia „Sfântul Ioan”-Piaţă din Bucureşti
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Ioan”-Piaţă, din cadrul Protoieriei Sectorului 3 Capitală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează TRINITAS TV.
„Am auzit în Evanghelia de astăzi despre un paralitic care nu putea veni înaintea Mântuitorului pentru a cere vindecare. S-au găsit, însă, patru prieteni care îi doreau binele atât de mult, încât, văzând că sunt în imposibilitatea să ajungă în faţa Mântuitorului din cauza mulţimii, s-au suit pe casă, au spart acoperişul şi astfel au lăsat targa în faţa lui Hristos.
Vremurile de încercare pe care le trăim arată cât de actuală şi de importantă este Evanghelia aceasta. În aceste zile trebuie să avem grijă de persoanele bolnave, singure, care locuiesc cu frica aceasta promovată de mulţimea ştirilor care vin asupra noastră şi ne tulbură cu ameninţarea molimei şi a morţii. Sigur, acestea sunt reale, dar noi, creştinii, care nădăjduim în îndurarea şi puterea lui Dumnezeu, trebuie să le depăşim cu nădejde creştină şi rugăciune”, a spus Preasfinţia Sa.
La momentele îndătinate, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Sorin-Eusebiu Argintariu, secretar în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod, şi întru diacon pe teologul Marinel-Laurenţiu Marcu, redactor al revistei „Biserica Ortodoxă Română”, Buletinul Oficial al Patriarhiei Române.
Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat faptul că în toată istoria creştinismului, în vremuri de încercare, oamenii credincioşi au implorat milostivirea lui Dumnezeu şi au primit ajutorul divin: „În această duminică, ne aflăm în rugăciune în afara bisericii pentru a ne arăta atenţi la ceea ce trebuie să împlinim în vremuri de încercare, dar niciodată uitând de Dumnezeu. Cei care cunosc măcar în parte istoria creştinismului îşi pot aduce aminte de vremurile în care fraţii noştri se întâlneau doar în catacombe, la marginea societăţii de atunci, rugându-se şi închinându-şi vieţile lui Hristos. Aceste lucruri ne arată cât suntem de fragili, oameni şi lucruri. În aceste situaţii, noi cerem milostivirea lui Dumnezeu. Rugăciunile care se înalţă în Biserică ne arată că El este Singurul Care are puterea de a vindeca sufletele şi trupurile. De aceea, Biserica ne cheamă la pocăinţă şi la rugăciune”.
Municipiul Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, pomenit în Duminica a 2-a a Postului Mare: „Cine se roagă primeşte harul lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama ne-a arătat că, prin rugăciunea cea adâncă, Dumnezeu trimite harul Său asupra noastră, încât orice boală şi orice suferinţă am avea, harul lui Dumnezeu ne izbăveşte de acestea. De aceea, şi noi astăzi, săvârşim Sfânta Liturghie, mulţi împărtăşindu-se, socotind că mulţi s-au vindecat de neputinţele lor”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul”- Trasfăgărăşan, judeţul Argeş
Monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană „Sfântul Ilie Tesviteanul”, aflată pe Transfăgărăşan, s-au bucurat de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesului.ro.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul eparhiei a vorbit despre puterea rugăciunii, a unității în aceste vremuri de încercare, îndemnând la respectarea sfaturilor pe care le primim, dar să nu uităm de puterea vindecătoare a lui Dumnezeu, Care pretutindeni este și pe toate le împlinește, iar la sfârșitul slujbei a fost rostită rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
Municipiul Buzău
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiabzvn.ro.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, şi a explicat pasajul evanghelic al vindecării slăbănogului din Capernaum: „Evanghelia de astăzi ne oferă o minunată pildă despre lucrarea faptelor bune. Prietenii paraliticului au rezonat cu durerea lui, i-a durut și pe ei suferința prietenului lor și au făcut tot posibilul să-l înfățișeze Mântuitorului Hristos, depunând nu puțină osteneală ca să-l poarte, să-l urce pe casă, să elibereze locul din acoperiș și să-l coboare pe acolo. Chiar dacă unora dintre cei de astăzi li se pare că empatizează cu cel aflat în durere, că se întristează când văd suferința lui, această empatie nu merge mai departe, până la a face ceva concret pentru el”.
De asemenea, chiriarhul i-a îndemnat pe credincioși să respecte indicațiile autorităților competente, referitoare la regulile de igienă și de protecție în aceste vremuri de propagare a molimei, dar să nu uite de lucrarea rugăciunii, căci adevăratul Tămăduitor al bolilor este Domnul nostru Iisus Hristos.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis preotul Rareş Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a tâlcuit pasajul evanghelic al vindecării slăbănogului din Capernaum şi a îndemnat credincioşii să respecte îndrumările autorităţilor: „În Sfânta Evanghelie de astăzi, Mântuitorul ne indică două feluri de boli, pe care le avem fiecare. Slăbănogirea trupească este vindecată prin eliberarea de păcat. De aceea, Mântuitorul, atunci când cei patru prieteni L-au coborât prin luminător, a atras atenţia tuturor asupra puterii credinţei celor patru, o credinţă care a devenit iubire. Pe de altă parte, cărturarii egoişti, care nu-L acceptau pe Mântuitorul, pentru că El împărţea în mod egal la toţi, s-au îmbolnăvit la suflet, de ură, invidie şi necredinţă. Tot astăzi, Sfântul Grigorie Palama ne învaţă să cerem lui Dumnezeu lacrimi de pocăinţă, adevăratul dezinfectant pentru cei care au avut curajul să vină la Liturghie. Vom scăpa de acest virus dacă vom avea lacrimi de pocăinţă, dacă avem credinţă precum cei patru eroi ai credinţei. Să ascultăm întru totul de ce spun autorităţile Statului, să respectăm regulile de curăţenie sufletească şi trupească: credinţă şi lipsă de frică, iar pentru trup, săpun mult şi îmbrăţişare prin credinţă la distanţă”.
Mănăstirea Radu Vodă, județul Călăraşi
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Negru din judeţul Călărași, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cuvântul său, ierarhul a tâlcuit credincioșilor pasajul evanghelic al vindecării slăbănogului din Capernaum, vorbind despre Taina iertării păcatelor pe care Mântuitorul a lăsat-o în Biserica întemeiată de El și administrată de urmașii Sfinților Apostoli, episcopii și preoții Sfintei Biserici Ortodoxe.
În cadrul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Liviu Amariei, pe seama Parohiei Zimbru, din Protopopiatul Lehliu, iar pe diaconul Nicușor Cezar Cloșcă, întru preot pe seama Parohiei Progresu, din Protopopiatul Fetești, iar înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a rostit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
Parohia Dobreni, județul Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Dobreni, județul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa rugăciunii, după învăţătura Sfântului Grigorie Palama: „În vremea când Mitropolia Tesalonicului era încercată de eresuri, Sfântul i-a învăţat pe călugării din Muntele Athos că singura cale de scăpare împotriva învăţăturilor greşite este rugăciunea. Sfântul Grigorie Palama, care a lăsat un tomos aghioritic în care a cuprins toate definiţiile şi învăţăturile despre ceea ce înseamnă rugăciune, aşa cum au definit-o Sfinţii Părinţi din perioada primară, ne învaţă că nu este nimic mai important decât rugăciunea fiecăruia dintre noi, în comunitatea euharistică”.
Cu acest prilej, în biserică a fost aşezată spre închinare icoana Maicii Domnului de la Așezământul monahal „Grădina Maicii Domnului”-Letca Nouă.
Parohia Smârdan, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul `Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Smârdan, Protopopiatul Niculițel, judeţul Tulcea, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.