În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Popasuri duhovnicești în Duminica a 6-a după Rusalii
Ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au efectuat în Duminica a 6-a după Rusalii vizite pastorale în parohii, unde au săvârșit Sfânta Liturghie în prezența a numeroși credincioși. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică rânduită, care amintește de vindecarea orbului din Capernaum, și i-au binecuvântat pe credincioșii prezenţi la sfintele slujbe.
În Duminica a 6-a după Rusalii, credincioși argeșeni și pelerini din alte colțuri ale țării au participat la Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat că această pericopă evanghelică ne descoperă faptul că Hristos iartă păcatele și îi dăruiește vindecare bolnavului, ținând seama de credința celor care aduc la El pe omul păcătos și bolnav. De asemenea, a arătat că Mântuitorul nu cunoaște doar boala celui aflat în suferință, ci și credința celor care se roagă pentru vindecarea lui. La final, a mulțumit credincioșilor pentru dragostea față de Hristos și Biserica Sa și i-a îndemnat să nu uite că Dumnezeu dăruiește vindecări atunci când alții se roagă pentru noi.
Numeroși credincioși au fost prezenți în Duminica a 6-a după Rusalii la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnicu Sărat, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de credincioși care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. Ionel Baciu, secretar la aceeași protoierie, și pr. paroh Georgel Panait. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică rânduită, care relatează vindecarea slăbănogului din Capernaum. „Din această Evanghelie, desprindem un adevăr: că între boala trupească și păcat există o strânsă legătură. Atunci când te confrunți cu o neputință trupească, te gândești că, la un moment dat, în trecutul recent sau mai îndepărtat, vei fi săvârșit poate un abuz, un păcat, care a avut consecințe mai târziu. Fiecare trebuie să-și facă evaluarea proprie și să recunoască faptul că, de cele mai multe ori, noi suntem singurii vinovați pentru neputințele și suferințele pe care le îndurăm; nu avem voie să arătăm cu degetul spre cineva și cu atât mai puțin spre Dumnezeu. Chiar și atunci când o suferință s-a abătut asupra noastră dintr-o dată, fără să ne-o explicăm, să nu ne revoltăm”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, care relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum. „Când încercările și suferințele celorlalți ne dor și pe noi, atunci putem spune că suntem creștini. În Evanghelia de astăzi, Domnul Hristos se adresează bolnavului într-un mod părintesc, foarte apropiat și îl invită să vină aproape, căci toți cei bolnavi sunt fiii iubiți ai Domnului și ei nu sunt singuri. Dumnezeu știe, vede și cunoaște că toate bolile noastre sunt urmările păcatelor. Păcatul aduce boala, iar boala aduce moartea, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani. Noi păcătuim față de Dumnezeu, de propria persoană, de semenii noștri și de creație. De aceea, Mântuitorul Hristos își începe orice lucrare prin iertare, pentru că este Părinte și pentru că El dorește să fim în continuare fiii Săi. Domnul ne spune că atunci când suntem dezlegați de păcate, atunci suntem cu adevărat oameni liberi de a iubi și de ajuta, asemenea celor patru prieteni liberi care l-au purtat pe fratele lor biruit și imobilizat de boală”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian. De asemenea, ierarhul a înălțat rugăciuni atât pentru cele două tinere dispărute în Caracal, cât și pentru părinții și rudele îndurerate ale acestora, îndemnând credincioșii să-i pomenească în rugăciunile lor pe cei afectați de astfel de situații grave. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală și le-a oferit iconițe.