La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Popasuri duhovnicești în Duminica Sfântului Apostol Toma
În Duminica a 2-a după Paști, a Sfântului Apostol Toma, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale, biserici de mănăstiri sau locașuri parohiale care și-au sărbătorit hramul. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Ioan 20, 19-31), evidențiind importanța credinței și mărturisirii în viața noastră. Slujbele au fost transmise online pe paginile de Facebook ale eparhiilor.
La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre bucuria credinței. „Evanghelia aceasta se adresează nouă, tuturor. Se adresează celor care s-au luat de mână cu Toma și au mers printre multele întrebări ale vieții lor, unele folositoare, altele, cele mai multe, risipitoare. Evanghelia de astăzi ni se adresează nouă, pentru că Toma ne reprezintă pe fiecare dintre noi. Toma este omul care nu are puterea de a se bucura nici de taina Învierii, nici de un adevăr despre care îi vorbesc alții, iar oamenii care nu primesc aceste adevăruri și caută tot mai multe temeiuri să creadă nu se bucură deplin. Este vorba despre relația noastră cu Dumnezeu, dar și despre relația dintre noi și semenii noștri. Bucuria credinței este o bucurie negrăită, pe care o simt oamenii care au măsura întreagă și curată a credinței lor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Municipiul Constanța
În Duminica a 2-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel” din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost transmisă live pe site-ul arhiepiscopiei.
„Așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, credința vine din auzire. Cu toții am auzit-o întâi la părinții noștri, la preot, la învățătorul nostru. Credința este cel mai mare dar pe care ni-l trimite Dumnezeu. Credința nu este doar această înțelegere că Dumnezeu există, ci credința înseamnă atașament de Dumnezeu, legătura cu Dumnezeu, să fim cu Dumnezeu și El cu noi”, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură.
Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, județul Argeș
În Duminica Sfântului Apostol Toma, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, de la cota 1.000 de pe Transfăgărășan, județul Argeș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al mănăstirii, se arată pe eparhiaargesului.ro „Îndoiala lui Toma a fost mai mult pentru noi, ca să se dovedească în plus că este foarte importantă credința. Este definitorie și salvatoare credința noastră. Este o forță extraordinară pe care ne-a dat-o Dumnezeu să o avem ca mijloc de apropiere și de întâlnire cu El, iar tot cel ce crede se mântuiește”, a spus ierarhul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa l-a instalat stareț al așezământului monahal pe părintele protosinghel Ioan Traian Danci.
Municipiul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Apostol Toma” din municipiul Buzău, care și-a sărbătorit ocrotitorul, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
„Ar trebui să fim recunoscători Sfântului Apostol Toma că a avut acele urme de îndoială, pentru ca noi, cei de astăzi, să nu ne mai poticnim în credința noastră. Mântuitorul Hristos li S-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, oferindu-le posibilitatea să-L vadă, să-I asculte ultimele Sale învățături și să-I atingă trupul transfigurat, cu care putea penetra materia, dar care putea fi atins. Noi nu avem posibilitatea să-L îmbrățișăm aievea și să-I cuprindem picioarele, așa cum au făcut femeile mironosițe, dar Mântuitorul, după ce i-a spus lui Toma: «Pentru că M-ai văzut ai crezut», a adăugat încă o Fericire celor nouă rostite în Predica de pe munte, zicând: «Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!» (Ioan 20, 29). Încât putem spune că și noi Îl vedem pe Hristos Domnul, însă în chip duhovnicesc, cu ochii minții, pentru că aceasta presupune credința: «încredințarea celor nădăjduite și dovedirea lucrurilor celor nevăzute» (Evrei 11, 1)”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Municipiul Galați
La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii au putut urmări slujba online pe pagina de Facebook a arhiepiscopiei, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
„Pătimirile îngrozitoare, umilinţele, răstignirea şi moartea pe Cruce, pentru omorârea păcatului şi biruirea morţii, nu au anulat nicidecum natura umană în Persoana unică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ci au îndumnezeit-o încât, în Domnul, cele dumnezeieşti răspund la cele omeneşti şi cele omeneşti răspund la cele dumnezeieşti, fără să existe vreo clipă de necomunicare, deoarece iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu pentru noi oamenii ne-a adus un Răscumpărător Care ne-a arătat că cel care crede în Hristos Cel înviat, va învia şi el în ziua de apoi şi se va împărtăşi de aceeaşi putere pe care Dumnezeu a revărsat-o asupra firii omeneşti”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, întrucât la data de 1 mai se împlinesc 26 de ani de la trecerea sa la Domnul, dar și pentru toți episcopii Dunării de Jos, slujitorii și credincioșii acestei eparhii adormiți în Domnul. Darurile pascale de la Catedrala Arhiepiscopală au fost oferite bătrânilor şi personalului de îngrijire de la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon” din Galaţi.
Municipiul Slobozia
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie din Duminica Tomii a fost transmisă live pe rețeaua informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, se arată pe sf-esc.ro.