La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Popasuri duhovniceşti în Duminica Sfintei Maria Egipteanca
În Duminica a 5-a din Sfântul şi Marele Post, ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale, dar şi în cadrul unor aşezăminte monahale, rostind cuvinte de învăţătură, în care au arătat importanţa smereniei şi a credinţei în urcuşul postului şi în viaţa creştinilor, urmând modelul Cuvioasei Maria Egipteanca, pomenită în această duminică.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că între Cruce şi Înviere este o legătură indisolubilă: „Întreita repetiţie a faptului că Domnul va fi omorât, dar a treia zi va învia, arată legătura dintre taina Crucii şi a suferinţelor Sale şi Învierea Sa, pentru ca noi să înţelegem că nu există suferinţă sau moarte în lumea aceasta care să nu fie încununată cu învierea. Nimeni nu poate ajunge la înviere şi la viaţa veşnică fără a primi şi a duce la capăt crucea vieţii acesteia”.
Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. „După porunca iubirii, cea mai importantă temă a Evangheliei este porunca slujirii aproapelui. Cine vrea să fie mai mare trebuie să îi slujească pe ceilalţi, iar dacă nu am ajuns la această măsură, înseamnă că drumul nostru va trebui să continue prin strădanie, răbdare și perseverență, pentru a ajunge să Îl dobândim pe Dumnezeu prin slujirea celui de lângă noi”, a spus ierarhul.
Municipiul Târgovişte
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal Kretzulescu din Târgoviște, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
„Mărturia supremă a iubirii lui Dumnezeu față de noi este faptul că El a venit în lume, a pătimit, a murit și a înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire. Dumnezeu permite ca noi să fim încercați, dar nu lasă niciodată ca încercările să fie mai mari decât puterile noastre. El nu este un Tată Care pedepsește, ci Dumnezeul Iubitor, Care, atunci când se înmulțesc pericolul și păcatul, înmulțește și harul, și ajutorul Său”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Municipiul Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre modelul de pocăinţă pe care îl oferă Sfânta Maria Egipteanca: „Sfânta Maria Egipteanca şi-a petrecut viaţa în toate poftele trupeşti atât de păgubitoare. Fiind oprită a se închina la Sfânta Cruce, a luat hotărârea să se căiască de toate faptele sale. În pustie s-a căit atât de mult, încât a ajuns să se roage cu trupul ridicat de la pământ şi s-a luptat cu toate patimile, făcându-se pildă de smerenie şi de înţelepciune”.
Municipiul Buzău
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Voievodală din Buzău, înconjurat de un sobor de slujitori ai sfântului locaş. În cuvântul de învăţătură, arhipăstorul a arătat motivul pomenirii Sfintei Maria Egipteanca în a cincea duminică din Post: „Sfânta Maria Egipteanca este cinstită şi în această duminică întrucât Sfinţii Părinţi au dorit să o prezinte credincioşilor ca pe un model de pocăinţă, de îndreptare pentru păcate, astfel încât, în urcuşul duhovnicesc spre Înviere, nimeni să nu se poticnească din pricina gândurilor cu privire la păcate și căderi”.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
„Domnul Hristos Se pregătește de Sfintele Lui Pătimiri, spunându-ne și nouă, așa cum le-a spus Sfinților Apostoli, că a venit timpul să ne ducem în Ierusalim. Acolo, Fiul Omului, pentru binele pe care l-a făcut în lume, primește înapoi, de la lume, batjocură, scuipare, biciuire și moarte. Însă pe toate acestea El le primește cu bucurie, pentru a omorî cauza care produce răutatea în gând, în cuvânt și în faptă”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Mănăstirea Pantocrator, județul Teleorman
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat faptul că uneori rugăciunile noastre nu sunt ascultate pentru că, asemenea celor doi apostoli, nu ştim ce să cerem.
„În Evanghelia de astăzi vedem unul dintre motivele pentru care rugăciunile noastre nu sunt împlinite. Firea omenească e legată mai mult de cele trecătoare şi vremelnice. Cu greu se înalţă către cele duhovniceşti. Pentru aceea, adeseori suntem tentaţi să cerem de la Dumnezeu lucruri zadarnice şi pentru aceea şi noi primim uneori acelaşi răspuns de la Dumnezeu: «Nu ştiţi ce cereţi!»”, a spus Preasfinţia Sa.
Parohia Dăeni, județul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Parohiei Dăeni, Protoieria Babadag, judeţul Tulcea, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.