„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Popasuri duhovnicești înainte de începutul Postului Mare
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale, biserici parohiale și locașuri mănăstirești. Credincioșii prezenți la slujbă duminică, 10 martie, au primit îndemnurile arhierești privitoare la îmbinarea postului cu rugăciunea pe calea duhovnicească a Postului Mare spre marele praznic al Învierii Domnului.
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Duminica Lăsatului sec de brânză de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „În ajunul Postului Mare trebuie să înțelegem că postul este o școală a pocăinței, o școală înaltă, cu multe trepte, unde suntem invitați să pășim și noi, asemenea marilor părinți filocalici, care au întocmit și opere ce au purtat numele unei scări duhovnicești, care cuprind foarte multe virtuți pe care creștinii ar trebui să le urmeze pentru a ajunge la Dumnezeu. Această școală a pocăinței are, ca orice școală serioasă, ca orice universitate, mai multe etape, exerciții și foarte multe cereri care vin tocmai pentru a-l ajuta pe cel care urmează școala respectivă ca să fie un elev premiant. Puțini dintre noi ajung să mărturisească, la sfârșitul unei astfel de perioade, adică după o școală a pocăinței, că au fost elevi premianți”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură rostit la finalul citirii pericopei evanghelice a zilei.
Duminică, 10 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură despre folosul postului pentru suflet și trup, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Slujire arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Galați
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjurat de soborul de preoți și diaconi al acestui sfânt locaș, în prezenţa unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei. La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Matei (6, 14-21), în care Mântuitorul Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post. „Iertarea păcatelor celorlalți este condiție sine qua non pentru a ne fi iertate păcatele noastre. În schimbul iertării pe care o oferim semenilor noștri, oameni cu greșeli ca și noi, primim iertare de la Dumnezeu, Cel ce este fără de greșeală. Aceasta este cheia duminicii de astăzi, a eșecului protopărinților noștri care au sfârșit lamentabil, dând vina unul pe altul, cum adesea facem și noi astăzi. A da vina pe altcineva este un păcat greu, pentru că este un păcat împotriva normalității, a relațiilor dintre oameni și împotriva iubirii, care cultivă ura, răutatea, patima, violența și moartea. Acesta este traseul neiertării, pe când traseul iertării este cel al pocăinței, al vederii propriilor greșeli și al neosândirii semenilor noștri“, a evidențiat Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a perioadei Postului Sfintelor Paști, invitându-i să participe în această săptămână la slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia se intonează Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Modelu din județul Călărași. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre urcușul duhovnicesc care se deschide în fața credincioșilor timp de șapte săptămâni, despre postul plăcut lui Dumnezeu la care ne cheamă Mântuitorul Iisus Hristos și despre bogăția de har pe care o primim în această perioadă binecuvântată a Sfântului și Marelui Post, se arată pe sf-esc.ro.
La Mănăstirea „Sfântul Fanurie” din Siliștea Gumești, județul Teleorman, Sfânta Liturghie din Duminica Lăsatului sec de brânză a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. În cuvântul de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la mai multă rugăciune în perioada Postului Mare.
Hirotonie întru diacon la vechea catedrală din Giurgiu
În vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, teologul Marian Alin Sava a fost hirotonit diacon pe seama acestui sfânt locaș, se arată pe episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică a zilei. „Sfântul Evanghelist Matei ne amintește un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, referitor la maniera în care noi creștinii trebuie să desăvârșim această lucrare a postirii în perioada care ne stă în față. Acest fragment ne arată cum trebuie să împlinim orice lucrare sfântă și ne vorbește despre faptele de milostenie, despre rugăciune și despre post. Condițiile pe care le cere Mântuitorul în această predică sunt discreția și sinceritatea. Orice faptă bună trebuie să izvorască doar din sentimentul puternic al iubirii noastre față de Dumnezeu și din sentimentul pocăinței, încercând ca prin aceste fapte să dobândim iertarea păcatelor și harul lui Dumnezeu”, a spus Episcopul Giurgiului.
Duminică, 10 martie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Văcăreni, județul Tulcea. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit icoana hramului bisericii, lucrată în mozaic. Tot în aceeași zi, Episcopul Tulcii i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Rachelu, rostind cuvânt de binecuvântare, se arată pe episcopiatulcii.ro. În partea a doua a zilei, ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei iertării în Catedrala Episcopală din Tulcea.