Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popasuri duhovnicești și prăznuiri la vechi vetre monahale
Ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit duminică, 22 septembrie, Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale, locaşuri mănăstireşti şi biserici parohiale şi le-au vorbit credincioşilor despre înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca în care este relatată Pescuirea minunată (Luca 5, 1-11). De asemenea, unii ierarhi au sfinţit biserici şi au acordat ordine, ranguri şi diplome bisericeşti celor care s-au implicat în construirea și restaurarea sfintelor locașuri.
Numeroşi credincioși din satul Racovița, comuna Bucșani, judeţul Dâmboviţa, dar și din parohiile învecinate, au participat duminică, 22 septembrie, la slujba de sfinţire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfânta Treime”. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal. La eveniment au fost prezente oficialităţi locale. În cuvântul de învăţătură,
Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a arătat importanța bisericii parohiale, ca mărturie a credinței strămoșești, reper spiritual și cultural fundamental al comunității locale, precum și semn de speranță pentru tinerele generații, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Ierarhul a vorbit și despre rostul picturii bisericii, ca aprofundare vizuală a învățăturilor evanghelice, ca mijloc pastoral-misionar important în catehizarea credincioșilor. La final, pr. paroh Ion Paraschiva a fost hirotesit iconom-stavrofor. Biserica Parohiei Racovița a fost ridicată între anii 1995 şi 2019 prin strădania preotului Ion Paraschiva, cu ajutorul autorităților locale și al credincioșilor din parohie. Alături de biserică au fost ridicate o clopotniță și o cancelarie cu bibliotecă parohială.
Vizită arhierească în Parohia Dobroț, județul Argeș
În Duminica a 18-a după Rusalii, credincioșii parohiei argeșene Dobroț, Protopopiatul Curtea de Argeș, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a evidențiat eforturile pe care credincioșii parohiei le-au depus pentru construcția bisericii parohiale. Pentru activitatea desfășurată pe plan pastoral și administrativ, fostul preot paroh Iosif Ioan Mircu și actualul preot paroh Marius Gorunescu au primit din partea Înaltpreasfinţiei Sale Distincția eparhială „Crucea Basarabă”. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Dobroț a fost construită în locul unei biserici din lemn, în perioada 1982-1983.
Mănăstirea Brazi și-a sărbătorit hramul
În ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, duminică, 22 septembrie, aproximativ 5.000 de credincioși s-au rugat la Mănăstirea Brazi, ctitoria de suflet a acestui sfânt originar din ținutul Vrancei, care a trăit în secolul al 17-lea. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Altarul de vară al așezământului monahal. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat fragmentul evanghelic care ne prezintă pescuirea minunată și, totodată, a vorbit despre viața virtuoasă a Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.
„Este o zi binecuvântată de Dumnezeu când îl cinstim după cuviință pe ocrotitorul acestui așezământ monahal, Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie, martirizat în această regiune și cunoscut de contemporani ca un om cu viață sfântă, așa rămânând în conștiința urmașilor lor până în zilele noastre. Prezența frățiilor voastre în număr atât de mare reprezintă o mărturie vie despre sfințenia acestui mare mitropolit al Moldovei, ctitor al mai multor mănăstiri, apărător al dreptei credințe și păstor bun al credincioșilor pe care Hristos Domnul, Arhiereul veșnic, i-a încredințat lui spre păstorire”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului călugăresc mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei. Ca și în ceilalți ani, credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Brazi s-au putut închina la racla cu moaștele Sfântului Teodosie, așezată în baldachinul din fața Altarului de vară.
Slujire arhierească la Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat duminică Sfânta Liturghie, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. În cadrul slujbei, teologul Vlad Cosmin Sârbea a fost hirotonit întru diacon. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Domnul Hristos a ajutat întâi oamenii să se ridice de la cuvântul rău la cuvântul bun, de la gândul rău la gândul bun, de la tristețe la bucurie, de la răutate la iertare și de la neliniște la pacea sufletească (...). Când suntem singuri, fără rezultate, am suferit un eșec și suntem dezamăgiți, tocmai atunci, pe neașteptate, vine Domnul în ajutor și începe să ne vorbească și să pătrundă în corabia sufletului, a minții și a inimii noastre. Tot ce vine de la Dumnezeu este bun, și atunci când Îl acceptăm pe Domnul, încep și de la noi să vină lucruri bune, întrucât cele bune ale Domnului le îndepărtează pe cele rele ale noastre, iar cuvintele noastre unite cu cuvintele Domnului sunt cuvinte bune, care rodesc în fapte bune”.
Binecuvântare la Parohia „Sfânta Treime” din Feteşti
Duminică, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a adus bucurie duhovnicească credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime”-Fetești, Protopopiatul Fetești, județul Ialomița, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, informează sf-esc.ro. La slujbă au fost prezenţi reprezentanți ai autorităților județene și locale, precum şi numeroşi credincioşi. Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a împărtășit toți copiii care au fost prezenți la Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre pescuirea minunată şi despre exemplul de smerenie pe care ni-l oferă Sfântul Apostol Petru. Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a acordat părintelui paroh Mihai Păun rangul de iconom pentru implicarea depusă la realizarea picturii, care se apropie de finalizare.