În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Porţi deschise la Biblioteca „Dumitru Stăniloae“
Biblioteca „Dumitru Stăniloae“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a luat parte la evenimentul „Noaptea Bibliotecilor Româneşti“, dând posibilitatea doritorilor să viziteze secţiile de carte ale instituţiei. În cadrul manifestărilor au avut loc conferinţa „Viaţa, fenomen sau dar? Perspective filosofice şi patristice“, organizată în colaborare cu Editura Doxologia, precum şi lansarea colecţiei „Viaţa în Hristos. Pagini de Filocalie“.
În cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecilor Româneşti“, organizat de Asociaţia Bibliotecarilor din România în noaptea de 23-24 aprilie 2013, Biblioteca „Dumitru Stăniloae“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a pus la dispoziţia vizitatorilor sala de lectură şi depozitul de cărţi al Secţiei „Studium“, aflate în incinta Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, cât şi Secţia Teologică a bibliotecii, aflată în incinta Centrului eparhial Iaşi.
Manifestările au conţinut şi conferinţa „Viaţa, fenomen sau dar? Perspective filosofice şi patristice“, organizată marţi, 23 aprilie, de la ora 20:00, în sala Secţiei „Studium“, de Biblioteca „Dumitru Stăniloae“, în colaborare cu Editura Doxologia. Întâlnirea a fost moderată de pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, şi i-a avut ca invitaţi pe prof. univ. dr. Florin Crîşmăreanu şi prof. univ. dr. Cristian Moisuc, ambii de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I Cuza“ din Iaşi, şi pe prof. dr. Daniel Mazilu, teolog şi filosof. În deschiderea serii de dialog, Corul „Basileus“ al Seminarului „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a prezentat un scurt moment muzical, apoi Editura Doxologia a prezentat noua colecţie „Viaţa în Hristos. Pagini de Filocalie“.
Mai multe detalii despre scopul evenimentului „Noaptea Bibliotecilor Româneşti“ ne-a oferit doamna Virginia Popa, directoarea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Acest eveniment, aflat la prima ediţie, a fost gândit ca o prelungire firească a «Zilei Bibliotecarului» şi a urmărit să aducă biblioteca şi utilizatorii acesteia împreună, să crească vizibilitatea bibliotecilor în societate prin dialog formativ şi practică participativă şi să revalorizeze biblioteca. Se ştie că raţiunea de a fi a oricărei biblioteci este de a sprijini sănătatea culturală şi educaţională a unui popor, inclusiv prin asumarea responsabilităţii comunicării modelelor. O carte citită poate schimba un destin, iar un om educat şi instruit este un câştig pentru societate. De aceea, Asociaţia Bibliotecarilor a gândit acest eveniment ca o ofertă culturală şi artistică bogată, ce a cuprins lansări de carte, întâlniri cu personalităţi, concerte, expoziţii şi ateliere de creaţie“.