Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe duminică
Duminică, 1 august 2021, începe perioada de post închinată Adormirii Maicii Domnului. Numit în popor şi Postul Sântă-Măriei, acesta are durata de două săptămâni şi se încheie sâmbătă, 14 august, în ajunul marii sărbători a mutării Fecioarei Maria la viaţa veşnică. Lăsatul secului pentru acest post are loc sâmbătă, 31 iulie.
Această perioadă a fost rânduită de Biserică spre amintirea virtuţilor alese ale Sfintei Fecioare Maria şi a postului prin care, conform tradiţiei, aceasta s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. După cuvintele Sfântului Simeon al Tesalonicului, acest post este deosebit de important în viaţa creştinului deoarece este necesar pentru a cinsti după cuviinţă cele două mari praznice care cad în această perioadă, cel al Schimbării la Faţă (6 august) şi al Adormirii Născătoarei de Dumnezeu (15 august). Conform Sfântului Părinte, primul praznic este pricinuitor de lumină, iar al doilea, aducător de milostivire şi solire pentru noi.
Postul Sfintei Mării este mai uşor decât cel al Paştilor, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli. Tipicul cel Mare şi Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare în zilele de luni, miercuri şi vineri, până la ceas de seară, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbătă şi duminică există dezlegare la untdelemn şi vin. Vineri, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, se face dezlegare la untdelemn, vin şi peşte. În ciuda rânduielilor mai aspre ale acestei perioade, postul este uşor datorită duratei scurte şi a abundenţei fructelor şi legumelor în această perioadă a anului.
În cele două săptămâni de post, pe lângă abţinerea de la alimente de frupt, credincioşii sunt îndemnaţi să îşi îngrijească sufletul prin acte de milostenie, spovedire şi primirea Sfintei Euharistii şi să îşi manifeste evlavia deosebită faţă de Maica Domnului prin intensificarea rugăciunilor şi participarea la sfintele slujbe săvârşite în lăcaşurile de închinare. Pe parcursul acestei perioade, în bisericile mănăstireşti din ţara noastră şi în unele biserici de enorie se săvârşesc, alternativ, slujbele celor două Paraclise ale Maicii Domnului. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujba Paraclisului Maicii Domnului va fi oficiată zilnic, la finalul Vecerniei.
Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie plasată, probabil, în secolul al 5-lea, când cultul Născătoarei de Dumnezeu a căpătat o amploare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a căpătat o mai mare importanţă. La început, perioada din an, durata şi felul postirii variau în funcţie de spaţiul geografic. Data şi durata postului au fost uniformizate în Biserica Ortodoxă în secolul al 12-lea, la Sinodul local din Constantinopol din anul 1166, convocat de Patriarhul Ecumenic Luca Crysoverghis.