Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Poteci de lumină“, la Editura Andreiana
Volumul cu dialoguri ale protopopului de Bran-Zărneşti, Gheorge Colţea, din cadrul unor emisiuni şi interviuri de la Radio Trinitas a apărut recent la Editura Arhiepiscopiei Sibiului. Cartea „Poteci de Lumină. Douăzeci şi una de trepte spre Rai“ adună, în cele, peste 374 de pagini, multe dintre „Gândurile rostite“ pe calea undelor.
Sub forma unei colecţii de interviuri, lucrarea apărută la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului vine să răspundă credincioşilor la întrebări esenţiale legate de Sfintele Scripturi, Sfânta Tradiţie, Scrierile Sfinţilor Părinţi, mijlocirea sfinţilor, tâlcuri la Evanghelii şi multe alte aspecte din viaţa duhovnicească a preotului şi a credinciosului. Aşa cum mărturiseşte părintele Gheorghe Colţea în Prolog, lucrarea este scrisă într-un limbaj accesibil, tocmai pentru că se adresează mulţimilor de oameni, fără pregătire teologică, dar cu mult dor spre cunoaşterea învăţăturilor sfinte. La începutul cărţii, cititorii au posibilitatea să afle mai multe despre viaţa preotului Gheorghe Colţea, pe care Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului îl descrie ca un ostenitor în cele sfinte, prin contribuţiile sale „la binele Bisericii noastre strămoşeşti şi al credincioşilor ei, făcându-se el însuşi «treaptă» şi «scară», prin chipul întreitei sale slujiri: la altarul parohiei sale din Moeciu de Jos, la „altarul“ administraţiei bisericeşti, ca protopop de Bran-Zărneşi, şi, nu în ultimul rând, la „altarul“ propriei sale familii“.
Lucrarea sfinţilor în vieţile oamenilor
Fiecare temă abordată în volumul apărut la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului deschide noi perspective şi leagă următorul subiect de cele spuse până la acel punct, nu pentru „a oferi cunoştinţe, în ideea de a-i face pe oameni mai deştepţi, ci mai mult pentru a-i chema pe oameni la izvoarele limpezi ale unei vieţi curate, antrenante şi odihnitoare“, după cum ne spune părintele Colţea. Amintim din lucrare teme precum „Sfinţii-căluţii mânaţi cu plesnele rugăciunilor noastre“, „Mormântul părinţilor – loc de pelerinaj“, „Sfinţii: lauda şi bogăţia Bisericii“, „Emoţia – uşă de Rai“, „Iubirea – năvodul lui Hristos“ etc.
Mijlocirea şi minunile unor sfinţi cinstiţi în mod deosebit şi îndrăgiţi de protopopul de Bran-Zărneşti, amintind aici pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna şi pe Sfinţii Rafael, Irina şi Nicolae, sunt evocate în rândurile acestei cărţi. Exemplul personal de dialog şi relaţie spirituală cu sfinţii pe care părintele Gheorghe Colţea îi cinsteşte în mod deosebit prin cultul acestora la biserica parohială din Moeciu de Jos, protopopiatul Bran-Zărneşti, convinge cititorul de puterea harică izvorâtă din Biserica Sfinţilor, o Biserică lucrătoare şi mântuitoare.