Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Alba Iulia au organizat, duminică, 7 iulie, o întâlnire la care au participat copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent în acest centru, precum şi cei care au beneficiat de-a lungul timpului de serviciile oferite de aşezământ.
Evenimentul a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Ecaterina“ din Alba Iulia, apoi, de la ora 12:30, sub genericul „Aripi pentru viaţă“, beneficiarii actuali au aflat poveştile de viaţă ale celor care au părăsit sistemul de protecţie al aşezământului. Întâlnirea a fost urmată de un picnic în care copiii şi tineri au schimbat impresii şi au putut depăna amintiri. „Întâlnirea şi-a propus să fie o reuniune de suflet în care copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent în cadrul aşezământului nostru să aibă un exemplu motivaţional în ceilalţi tineri care au părăsit aşezământul şi au reuşit să se integreze social şi profesional. Aceştia au reuşit să-şi continue pregătirea profesională sau şi-au întemeiat o familie“, a spus Marcel Duda, coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare“. Exemplele pozitive ale celor care au părăsit sistemul instituţional de ocrotire au rolul de a-i motiva pe tinerii care urmează în viitor să părăsească aşezământul.
Poveşti de viaţă ale copiilor ocrotiţi
Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare“ din Alba Iulia a fost înfiinţat în 2003, timp în care a oferit ocrotire pentru zeci de copii, iar 22 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social. În cele ce urmează sunt prezentate câteva poveşti de viaţă ale tinerilor care au plecat în ultimii ani din centrul social.
Florina Lăcrămioara Borca a venit în aşezământul social în 2005, timp în care a absolvit liceul la Colegiul Tehnic „Apulum“ din Alba Iulia, apoi s-a înscris la Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Asistenţă Socială. A urmat studii universitare de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Consiliere Pastorală.
Livia Danciu a fost beneficiară între 2003-2010, timp în care a absolvit Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu“ Alba Iulia şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“ Alba Iulia, unde a obţinut şi atestat de tâmplar. Cu sprijinul coordonatorului şi al asistentului social i s-a găsit gazdă unde să locuiască şi s-a angajat la o unitate economică unde îşi desfăşoară activitatea.
Eva Fulop a absolvit Şcoala Specială Alba Iulia şi Colegiul Tehnic „Apulum“, profilul ceramică. I s-a găsit gazdă unde să locuiască, şi-a întemeiat o familie şi are un băieţel în vârstă de şase luni.
Silvia Lăcătuş a absolvit şcoala generală şi liceul la Colegiul Tehnic „Apulum“ unde a obţinut calificarea de confecţioner îmbrăcăminte în industria uşoară. Dorinţa tinerei a fost de a-şi începe viaţa independentă şi de a-şi întemeia o familie. În prezent este căsătorită şi are un băiat în vârstă de doi ani.
Vasile Ştefan Curta a absolvit Şcoala Gimnazială „Avram Iancu“ din Alba Iulia şi clasa a X-a precum şi nivelul II - calificare mecanic auto la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“, unde a obţinut şi atestat de mecanic auto. Cu sprijinul coordonatorului şi al asistentului social i s-a găsit gazdă unde să locuiască şi s-a angajat la o unitate economică din oraş.
Liliana Neghiu a absolvit Colegiul Tehnic „Apulum“, profilul ceramică. Dorinţa tinerei a fost de a-şi începe viaţa independentă, plecând la mama sa în Italia. În prezent este căsătorită şi are un băiat în vârstă de patru ani, conform biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.