De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Practica socială din Alba, exemplu pentru autorităţile bihorene şi Episcopia Oradiei
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pe 28 aprilie, Episcopia Oradiei, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, a organizat o vizită de studiu în Arhiepiscopia Alba-Iuliei. Scopul vizitei a fost cunoaşterea sistemului de asistenţă socială organizat în judeţul Alba, identificarea şi studierea unor exemple de colaborare între partenerii locali şi judeţeni, parteneri cu responsabilitate în domeniul asistenţei sociale.
Delegaţia bihoreană formată din personalul de coordonare a activităţilor sociale din cadrul celor două instituţii, pr. Laurenţiu Lazăr, consilier cu probleme social-filantropice, ca delegat al Episcopiei Oradiei, Eliana Cosma, director-adjunct economic, Dumitru Musca, director adjunct, Adina Tămaş, şef serviciu centre rezidenţiale, ca delegaţi ai DGASPC Bihor, a avut ocazia să cunoască un exemplu de bună practică în domeniul asistenţei sociale dezvoltat în Arhiepiscopia Alba-Iuliei, acolo unde biserica are o contribuţie substanţială nu doar prin activitatea pastoral-misionară a slujitorilor, cât şi prin străduinţa social-filantropică a Asociaţiei "Filantropia Ortodoxă", o organizaţie care funcţionează cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şi care desfăşoară servicii sociale, fie prin servicii de primire de urgenţă, adăposturi de noapte, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi, fie prin centre comunitare multifuncţionale, de tip centru de zi şi servicii la domiciliu. Îndrumată de pr. Nicolae Ignat, consilier social-filatropic din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, şi de Sorin Valerian Chirilă, director general DGASPC Alba, împreună cu echipa sa de conducere, delegaţia bihoreană a putut vedea atât modul de desfăşurare a activităţilor de asistenţă socială în cadrul serviciilor amintite, dar mai ales a analizat modul de organizare şi funcţionare a acestor servicii, ca urmare a parteneriatului tripartit Biserică - administraţie locală - administraţie judeţeană. Cinci ani de parteneriat între autorităţile laice şi Arhiepiscopia Alba-Iuliei Analiza a descoperit o soluţie care funcţionează de peste cinci ani, într-o formă de parteneriat care a conferit Bisericii Ortodoxe, la nivelul misiunii sociale, o dezvoltare durabilă semnificativă, dar mai ales a oferit o creştere a calităţii serviciilor sociale şi implicit o creştere a eficienţei acestor servicii. Instrumentele de intervenţie socială sunt utilizate direct în comunitate, purtând amprenta spiritului comunităţii locale, şi nu sunt privite ca măsuri administrative, realizate de un sistem instituţionalizat. Delegaţia bihoreană a mai observat că la nivelul costurilor exemplul este unul de succes, efortul pentru susţinerea acestor servicii fiind unul comunitar, în care şi instituţiile locale sunt parte. Participanţii vor constitui un grup de lucru în vederea creării unui protocol de colaborare între instituţiile responsabile din judeţul Bihor şi Episcopia Oradiei.