De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Praznicul Adormirii Maicii Domnului cinstit de bănăţeni
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Bodrog, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Bocşa, Protopopiatul Reşiţa, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Mănăstirea Fârdea.
Încă din ajunul sărbătorii, sute de credincioşi din tot cuprinsul Banatului şi al câmpiei arădene, precum şi al celor două ţări din vecinătate, Ungaria şi Serbia, şi-au îndreptat paşii spre străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, continuând o tradiţie sacră a înaintaşilor lor. Aici, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu arhimandritul Nestor Iovan, stareţul mănăstirii, şi de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere. După aceasta, miile de credincioşi au pornit la procesiunea „Drumul Crucii“, care se face de decenii întregi, din evlavia credincioşilor care veneau la sfânta mănăstire în aceste zile de hram şi care doreau să-şi intensifice osteneala şi jertfa lor închinată Maicii Domnului an de an. Pe „Drumul Crucii“ au rostit cuvinte de învăţătură şi zidire sufletească arhimandritul Teofan Mada, vicar-administrativ, părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, şi protosinghelul Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, vieţuitori ai acestei mănăstiri. Slujbele sfinte s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, săvârşindu-se slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie, acatiste şi alte rugăciuni închinate Maicii Domnului. În noapte, IPS Timotei a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad. În ziua praznicului, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, înconjurat de un ales sobor, din care au făcut parte şi părintele Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, precum şi alţi slujitori din împrejurimi. În cuvintele de învăţătură rostite în cadrul sfintelor slujbe, în temeiul citirilor biblice ale slujbelor praznicului: paremii, apostole, evanghelii, chiriarhul a arătat prin cuvinte alese importanţa cultului Maicii Domnului în Biserică şi în viaţa credincioşilor. Totodată, chiriarhul a amintit şi faptul că ne aflăm în ajunul pomenirii Sfinţilor Brâncoveni, care au fost martirizaţi în această zi de praznic, la anul 1714 şi care sunt pomeniţi într-un mod deosebit pe tot parcursul acestui an omagial. După Sfânta Liturghie, părintele stareţ arhim. Nestor Iovan a mulţumit chiriarhului pentru toată purtarea de grijă care o arată faţă de obştea sfintei mănăstiri şi pentru faptul că în fiecare an poposeşte în mijlocul obştii şi al pelerinilor veniţi în număr atât de mare la acest praznic.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului sărbătorit în Episcopia Caransebeşului
De marele praznic dedicat Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit Sfânta Liturghie pe şantierul bisericii din Bocşa, aflată în construcţie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului. „Am ţinut în mod special să fim alături de preotul şi credincioşii acestei parohii, să-i încurajăm să continue rugăciunea şi lucrarea şi să o rugăm împreună pe Maica Domnului să binecuvânteze această parohie, pe ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici. De asemenea, am înălţat rugăciuni către Sfânta Fecioară, să ne ajute să ajungem curând la târnosirea acestei mirese a lui Hristos. Am slujit în această biserică, ocrotită de Maica Domnului, chiar dacă nu este acoperită, dar având în loc de cupolă cerul lui Dumnezeu“, a precizat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Şi Mănăstirea Teiuş din Caransebeş şi-a sărbătorit hramul, aici Sfânta Liturghie fiind săvârşită din încredinţarea Preasfinţitului Lucian de către arhimandritul Constantin Timiş, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenţi teologi, de la Secţia de teologie din Caransebeş, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.
Hramul Mănăstirii Fârdea
Şi în acest an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Fârdea, din apropierea lacului de acumulare Surduc, judeţul Timiş. Slujbele religioase închinate slăvitului praznic au debutat aici joi seara cu un frumos program liturgic, oficiat de slujitori ai mai multor parohii şi mănăstiri timişene, în frunte cu ieromonahul Maxim Anton, duhovnicul mănăstirii. Bucuria pelerinilor veniţi la sărbătoarea hramului a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii, condusă de monahia Antonia Sfrijan, a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al studenţilor timişoreni din ASCOR.
Aşezământul monahal de la Fârdea a fost înfiinţat în anul 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, mai întâi ca schit, iar apoi ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte. În prezent, obştea mănăstirii cuprinde 16 vieţuitoare, stareţă fiind monahia Antonia Sfrijan. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)