Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Praznicul Bobotezei în eparhii din Mitropolia Olteniei
Marele praznic al Botezului Domnului a fost cinstit în Mitropolia Olteniei de sute de credincioşi prezenţi la rugăciune în catedralele chiriarhale. La final a fost săvârșită slujba Sfințirii mari a apei de către ierarhi care au evidențiat importanța sărbătorii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. La final, ierarhul a săvârşit slujba Aghesmei Mari în faţa catedralei, binecuvântându-i pe cei prezenţi. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat faptul că intrarea noastră în Taina Bisericii se face prin Botezul pe care Domnul ni-l dă prin Jertfa și Învierea Sa: „Acest Botez l-am primit după Pogorârea Duhului Sfânt, căci de atunci Duhul cel de viață dătător rămâne în Biserică și se împărtășește tuturor celor care se botează în numele Preasfintei Treimi. Aceștia devin fii ai Tatălui ceresc, se îmbracă în Mântuitorul Iisus Hristos și sunt pecetluiți de Duhul Sfânt”. În ultima parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a subliniat legătura dintre Botezul Domnului și Sfânta Biserică. „La Botez, Îl vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos că primește de la Sfântul Ioan acest ritual al botezului, dar El este Cel care ne botează cu Duh Sfânt și cu foc. Ne botează pe fiecare atunci când suntem aduși la biserică de părinții și nașii noștri ca să primim această taină dumnezeiască, taina înfierii, taina încorporării, taina primirii noastre în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Mitropolitul Olteniei.
La Râmnicu Vâlcea, numeroşi credincioşi au luat parte la rânduiala liturgică dedicată praznicului Bobotezei. Sfânta Liturghie și slujba Sfinţirii mari a apei au fost săvârşite de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului eparhial.
La Drobeta-Turnu Severin a devenit deja tradiție ca în fiecare an la praznicul Botezului Domnului preoţii şi credincioşii să meargă în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde a avut loc Sfințirea cea mare a apei de Bobotează. După încheierea Sfintei Liturghii, în jurul orei 11:30, grupurile de preoți și credincioși au plecat în mod organizat de la bisericile din oraș către port.
Procesiunea a trecut mai întâi pe la Catedrala Episcopală, de unde s-au adăugat alte câteva sute de credincioși, alături de soborul de slujitori, în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, care a săvârșit Sfânta Liturghie la catedrală, începând cu ora 9:00. Odată ajunși în port, credincioșii au luat parte la slujba Aghesmei Mari, ce a fost săvârşită, începând cu ora 12:00, de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, într-un loc special amenajat. Cu acest prilej au fost sfințite și apele fluviului, iar un severinean îndrăzneț s-a aruncat pentru a recupera crucea din Dunăre. Alături de Episcopia Severinului și Strehaiei, la buna desfășurare a acestui eveniment solemn și-au adus contribuția și autoritățile locale, prin Căpitănia Portului Drobeta-Turnu Severin și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.