În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos
La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu.
După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.
De la Catedrala „Naşterea Domnului”, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării.
Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.
Anul acesta la Brăila 9 tineri s-au aruncat în apele Dunării după cruce.
Un sportiv de 37 de ani a scos crucea din apele Dunării
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală „Precista” din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.
După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi prin care, odată cu sfințirea cea mare a apei ni se oferă și posibilitatea sfințirii sufletelor și trupurilor noastre.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat dragostea, comuniunea și credința oamenilor din această zonă a țării, care se observă prin participarea cu bucurie şi nădejde de vindecare la sfințirea apei de Bobotează.
Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor medicale pentru jertfelnicia şi efortul depus în spitale pentru sănătatea semenilor lor, precum şi credincioşilor care participă la slujbele Bisericii cu respectarea regulilor şi a normelor prevăzute de lege în aceste vremuri de pandemie.
De la biserica fortificată „Precista”, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă 8 tineri gălăţeni.
Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către Alexandru Gherghişan, un sportiv în vârstă de 37 de ani, care pentru prima dată reușește acest lucru.
La final, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri în bani.
În această zi de mare sărbătoare, în cele trei municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi, Brăila şi Tecuci, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 200.000 de sticle cu agheasmă mare, pregătite special cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.