Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Praznicul Icoanei Maicii Domnului „Smolenskaia“
Mănăstirea vâlceană Surpatele şi-a serbat marţi, 12 iulie, cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea celui de-al doilea hram al cinstitului aşezământ de la Surpatele, Maica Domnului "Smolenskaia", a început de luni seara, prin slujba Privegherii. A doua zi, după Acatistul Maicii Domnului, preoţii şi diaconii slujitori, în frunte cu PS Emilian Lovişteanul, au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La eveniment a fost prezent şi Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învăţătură. După slujbă, a avut loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Smolenskaia". Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Sfintei Mănăstirii "Dintr-un Lemn".
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Surpatele este de origine rusească şi, după părerea specialiştilor veniţi să restaureze pictura bisericii în anul 2002-2003, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea (1690-1700). Este o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Smolensk - Hodighitria ("Cea care arată calea" sau "Îndrumătoarea"), despre care se spune că este pictată de Sfântul Evanghelist Luca, adusă la Moscova prin 1525 şi pusă în Catedrala "Maicii Domnului". Puterea făcătoare de minuni a acestei icoane este atât de mare, încât a devenit cinstită cu sfinţenie în mai multe oraşe din Rusia pentru harul revărsat peste cei care cu credinţă vin să i se închine.
Până în anul 1953, nu exista nici o mărturie scrisă că o copie a acestei icoane s-ar regăsi şi la Mănăstirea Surpatele. În 1953, prin rânduială dumnezeiască, maica Antonina Oprea, vieţuitoare în acest cinstit aşezământ, a găsit icoana în podul unei construcţii vechi de la Mănăstirea Brâncoveni şi a adus-o la Surpatele ca pe un dar de mare preţ.
Minunile săvârşite de această icoană sunt cunoscute în tradiţia locului. De aceea, în urma unei cercetări temeinice săvârşite la porunca episcopului Iosif Gafton, s-a hotărât ca această sfântă binecuvântare să fie declarată "Făcătoare de minuni" şi aşezată în biserica mănăstirii. Tot atunci s-a stabilit ca ziua de prăznuire a icoanei să fie în data de 12 iulie, zi închinată de monahii athoniţi Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului "Prodromiţa". În felul acesta, cinstirea Icoanei Maicii Domnului - Smolenskaia a devenit, după Praznicul "Sfintei Treimi", al doilea hram al sfântului aşezământ monahal de la Surpatele.