La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Praznicul Schimbării la Față a Domnului Hristos la Mănăstirea Ceahlău
Pelerini din regiunea Moldovei și din întreaga țară au urcat zilele acestea pe Muntele Ceahlău pentru a participa la praznicul Schimbării la Față a Domnului Hristos, hramul așezământului monahal aflat la cota 1800. Ca în fiecare an, la 6 august, devenind deja o tradiție, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Numeroşi pelerini și închinători din zona Moldovei, dar și din alte colțuri ale țării, au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă din seara zilei de sâmbătă, 5 august, participând la slujba de Priveghere, rugându-se într-un glas și dormind peste noapte fie în corturi, fie în alte încăperi puse la dispoziție.
În dimineața zilei de 6 august, după ce majoritatea pelerinilor au sosit prin cele două trasee - staţiunea Durău și schitul Stănile - a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la un Altar amenajat în apropierea bisericii.
După citirea textului Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre starea duhovnicească la care ne cheamă praznicul Schimbării la Față a Domnului: „Spre această înaltă stare duhovnicească, iubiți credincioși, ne cheamă Dumnezeu în Biserica Sa cea sfântă. Să tindem a ne ridica în duh și în adevăr ca stare duhovnicească, pentru a fi cuprinși de razele cele binecuvântate ale energiilor necreate ale lui Dumnezeu, care s-au arătat în toată strălucirea lor în timpul Schimbării la Față a Domnului pe muntele Tabor, strălucire care i-a cuprins pe Sfinții Proroci Moise și Ilie și pe Sfinții Apostoli Petru, Ioan și Iacov. Ei au fost chemați și suntem și noi chemați să urcăm pe muntele cel sfânt, adică să stăruim a căuta în viața noastră de zi cu zi timp și spațiu de singurătate, de tăcere, de liniște exterioară pentru a dobândi și oarecare liniște lăuntrică”.
După cântarea Axionului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan l-a hirotonit întru diacon pe monahul Ignatie Florea.