La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Praznicul Sfinților Petru și Pavel în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Cinstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a constituit, pentru credincioșii români, un prilej de mare bucurie duhovnicească și de sărbătoare, multe lăcașuri de închinare avându-i ca ocrotitori spirituali pe cei doi. Ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit în mijlocul comunităților vizitate Sfânta Liturghie și au rostit cuvinte de învățătură, evidențiind virtuțile alese care au împodobit viața celor doi mari propovăduitori ai Evangheliei.
Mănăstirea Peștera Ialomiței din Munții Bucegi și-a sărbătorit joi hramul, prilej cu care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal. La eveniment au luat parte foarte mulți pelerini, vizitatori din țară și localnici din împrejurimi, precum și turiști cazați în apropiere, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
În cuvântul său, ierarhul a evidențiat aportul Sfinților Apostoli la răspândirea creștinismului în lumea antică, la aprofundarea misiunii Bisericii și la exprimarea coerentă, clară și adecvată a învățăturii de credință. „Personalități de seamă ale istoriei mântuirii noastre, oameni de granit în edificiul puternic al Bisericii creștine, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt corifei ai gândirii, ai mărturiei și ai misiunii creștine”, a spus ierarhul.
Constanța
Ocrotitorii Catedralei Arhiepiscopale din Constanța au fost cinstiți cu multă evlavie la Sfânta Liturghie săvârșită, la Altarul de vară al lăcașului de închinare, de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Athenagoras, Mitropolitul Mexicului, Americii Centrale, Columbiei, Venezuelei și Insulelor Caraibe, din Patriarhia Ecumenică. Ierarhul român a vorbit, în cuvântul său, despre moartea martirică a celor doi Apostoli. La finalul slujbei, absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța au depus jurământul de credință, se arată pe pagina de Facebook a eparhiei.
Argeș
Catedrala din orașul argeșean Mioveni a îmbrăcat joi haine de sărbătoare. Lăcașul de rugăciune închinat Sfinților Petru și Pavel și-a cinstit ocrotitorii, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul, informează site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Buzău
Credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Buzău au sărbătorit în ziua de 29 iunie hramul bisericii lor. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice, se arată pe site-ul arhiepiscopiabzvn.ro. „Sfinții Apostoli Petru și Pavel ne învață că nu este suficient să fim creștini doar cu numele, ci trebuie să ne asumăm și riscurile propovăduirii și mărturisirii credinței noastre în Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la ceruri. De asemenea, ei ne mai învață virtuțile care trebuie să caracterizeze viața unui ucenic al lui Hristos”, a afirmat ierarhul în cuvântul de învățătură.
Brăila
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de cei doi mari Apostoli ai lui Hristos din municipiul Brăila. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea misionară a Sfinților Petru și Pavel, evidențiind zelul deosebit cu care cei doi Apostoli ai creștinătății au răspândit Evanghelia Domnului. În cadrul slujbei, au fost înălțate rugăciuni pentru cei din închisori, pentru elevii aflați în examene, precum și pentru cei aflați în suferință. Soborul de slujitori s-a rugat la final și pentru odihna sufletelor ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult, informează site-ul edj.ro.
Ialomița
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Slobozia. La momentul predicii, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel și despre lucrarea lor misionară, model pentru noi de mărturisire a credinței creștine. Această zi de sărbătoare a reprezentat pentru ierarh un moment de dublă bucurie, întrucât a sărbătorit 14 ani de la întronizarea în scaunul chiriarhal al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Cu această ocazie, ierarhul a acordat prin hirotesie rangul de iconom stavrofor pentru opt preoți merituoși din eparhie, se arată pe site-ul sf-esc.ro.