În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Prăznuire duhovnicească la mănăstirea bucureşteană Plumbuita
Mănăstirea Plumbuita din Capitală a îmbrăcat joi, 24 iunie, haine de sărbătoare cu ocazia celebrării hramului istoric, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor a Preasfinţitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ostenitorii aşezământului monahal trecuţi la Domnul.
Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie prilejuită de hramul istoric al mănăstirii voievodale, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protosinghel Justin Bulimar, stareţul obştii; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, stareţul Mănăstirii Cernica; părintele protosinghel conf. dr. Justinian Cârstoiu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Bucureşti; părintele prof. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarhal; părintele Mihai Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală; părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov Sud; părintele arhidiacon prof. dr. George Grigoriţă, consilier patriarhal, împreună cu alţi preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit la momentul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a evocat virtuţile părinţilor Sfântului Ioan Botezătorul, Drepţii Zaharia şi Elisabeta, care trebuie să constituie modele de credinţă, răbdare şi statornicie în rugăciune pentru toţi creştinii.
„Cu toate că Zaharia şi Elisabeta aveau o viaţă virtuoasă, aşa cum se întâmplă şi în viaţa multor credincioşi, ei erau încercaţi. Supărarea acestei familii era pricinuită de faptul că nu avea darul naşterii de prunci. În mentalitatea vetero- testamentară, lipsa copiilor era considerată o mare nenorocire, semn al desconsiderării. Astăzi, dimpotrivă, cei care au mulţi copii şi care se consideră binecuvântaţi de naşterea de prunci, oricâţi ar fi ei, sunt desconsideraţi de semeni şi socotiţi puţin educaţi şi nepotriviţi cu vremurile pe care le traversăm. Avem nevoie de urmaşi cărora să le transmitem credinţa, istoria şi tradiţiile noastre. Avem datoria de a lăsa toate acestea unei generaţii viitoare. Avem datoria de a ne umple de credinţa lui Zaharia şi a Elisabetei, de râvna lui Ioachim şi a Anei, părinţii Maicii Domnului, împlinind astfel voia lui Dumnezeu şi dorind să avem urmaşi şi moştenitori ai credinţei şi istoriei neamului nostru. Acesta este mesajul pe care ni-l transmit aceşti sfinţi care şi-au dorit cu toată fiinţa prunci”, a spus Preasfinţia Sa.
La final, ierarhul împreună cu soborul de slujitori au săvârşit slujba Parastasului pentru stareţii, slujitorii, vieţuitorii, ostenitorii, ctitorii, binefăcătorii şi închinătorii aşezământului monahal trecuţi la Domnul.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a transmis un mesaj de binecuvântare şi de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toţi cei care s-au ostenit pentru organizarea sărbătorii hramului şi pentru restaurarea şi înfrumuseţarea vetrei monahale. La rândul său, părintele stareţ Justin Bulimar şi-a manifestat recunoştinţa pentru cuvântul de binecuvântare şi purtarea de grijă a Preafericirii Sale şi i-a mulţumit şi Preasfinţitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru prezenţa în mijlocul obştii la ceas de sărbătoare, oferindu-i un coş cu flori.