Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și ocrotitorul Banatului, a reunit şi în acest an în rugăciune, în orașul de pe Bega, mii de credincioși din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, dar și din alte eparhii ale Patriarhiei Române.
Înainte de sărbătoarea Sfântului Mitropolit Iosif, zeci de credincioși bănățeni au pornit pe jos, la orele dimineții, pe urmele ocrotitorului Banatului. Aceștia s-au deplasat de la Mănăstirea Timișeni-Șag, parcurgând, în rugăciune și cântări religioase, peste 50 km, până la Mănăstirea Partoș, locul unde Sfântul Iosif s-a retras, petrecând ultimii trei ani din viață. Acest pelerinaj reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului. În semn de apreciere și recunoștință, toți pelerinii au primit de la părintele stareț Varlaam Almăjanu Medalia omagială „Sfântul Iosif cel Nou”.
Procesiune cu racla Sfântului Ierarh Iosif pe străzile Timișoarei
În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile țării au venit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a se ruga ocrotitorului Banatului. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, programul slujbelor dedicate cinstirii Sfântului Iosif cel Nou a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum şi slujitori de la mănăstirile şi parohiile eparhiei. După slujba Vecerniei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că ocrotitorul Banatului este un sfânt viu, care face minuni și în ziua de astăzi.
Conform tradiţiei, la finalul slujbei de seară, a avut loc tradiţionala procesiune cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul bulevardul 16 Decembrie 1989 – splaiul Tudor Vladimirescu – bulevardul Mihai Viteazul – bulevardul Regele Ferdinand.
În continuare, Mitropolitul Banatului i-a binecuvântat pe toți cei care au venit să se roage Sfântului Ierarh Iosif, conștientizându-le faptul că au un permanent mijlocitor către Dumnezeu.
„Începând cu Vecernia sărbătorii, frații creștini ortocdocși din Timișoara au trăit o zi de Paști. Procesiunea cu racla Sfântului Iosif cel Nou, la care au participat mii de credincioși, care au înconjurat câteva obiective din oraș, a dat o amprentă, a pus o pecete, cu totul deosebit creștină pe această cetate. Sfântul Iosif este mijlocitor, rugător şi puternic ocrotitor în ceruri, pentru această cetate, și acum, după 360 de când s-a mutat la cele cerești. Iată cum un sfânt, după sute de ani, lasă în urma lui Lumina Învierii lui Hristos. De aceea, și la procesiune, toți oamenii îmi mărturiseau că suntem ca la Paști. Într-adevăr, suntem într-o zi de Paști, pentru că prăznuim Paștile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, adică trecerea lui de la cele de pe pământ la cele cerești. Fiecare dintre noi suntem așteptați să facem marea trecere, de aici de pe pământ spre patria de Sus. Să se rânduiască ca toți cei ce Îl iubesc pe Domnul, pe Preasfânta Treime, Dumnezeu, să aibă parte de o trecere binecuvântată de aici în cer, și ca orice creștin să lase în urma sa o scânteie din Lumina Învierii lui Hristos”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
După procesiune, racla cu Sfintele Moaşte a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar. Sfintele slujbe au continuat la Catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii.
Sobor de cinci arhierei la hramul Catedralei din Timișoara
De șase decenii, credincioșii bănățeni, și nu numai, au bucuria de a-l prăznui pe Sfântul Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1956. La 15 septembrie, în ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, mii de credincioși au venit la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Epifania” a protopopiatelor Timișoara I şi Timișoara II, condusă de prof. Nicolae Șincari.
Alături de numărul mare de credincioși, la sărbătoarea Banatului au fost prezenți atât oficialități locale și județene, cât și reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean. De asemenea, a mai fost prezent și un grup de credincioși din Otlaca Pustă – Ungaria, parohie înrudită cu Catedrala Mitropolitană, mai ales prin ocrotitorul său spiritual, Sfântul Mitropolit Iosif.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștinii.
La final, în semn de prețuire și dragoste frățească, chiriarhul Banatului a oferit ierarhilor oaspeți câte o icoană a Maicii Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a prezentat credincioșilor cartea „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, 360 de ani de la înveșnicire și 60 de ani de la canonizare”, apărută la Editura Partoș, și un CD cu imnuri închinate ocrotitorului Banatului. În continuare, elevii Școlii Ortodoxe „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara au interpretat un buchet de pricesne, specifice acestui important moment din viața Mitropoliei Banatului.
Sfintele moaşte au rămas spre închinare şi cinstire până vineri, 16 septembrie, când, după slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, săvârşită de la ora 18:00, acestea au fost reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului catedralei.
În Mitropolia Banatului, 2016 este Anul omagial al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, întrucât se împlinesc 360 de ani de la mutarea sa la Arhiereul cel Veșnic și 60 de ani de la canonizare.