Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Prăznuirea Sfântului Simeon Noul Teolog în biserica sa din Mănăstirea Cașin
Sfântul Simeon Noul Teolog a fost prăznuit și în acest an cu multă evlavie în biserica din localitatea băcăuană Mănăstirea Cașin. După Sfânta Liturghie a fost săvârșit și un parastas pentru preotul Constantin Alupei, fost protoiereu de Onești, și pentru poeta Lidia Popița Stoicescu.
Parohia „Buna Vestire”, Mănăstirea Cașin II, din Protopopiatul Onești, și-a sărbătorit miercuri, 12 martie, unul din ocrotitori, Sfântul Simeon Noul Teolog.
12 martie este ziua de pomenire a marelui mistic bizantin, dar e serbat și autorul Liturghiei Darurilor înainte sfințite, Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul.
Singura biserică din Patriarhia Română care îl are ca ocrotitor pe marele mistic bizantin și-a deschis larg porțile pentru a primi de la primele ore ale dimineții credincioși veniți la rugăciune și împărtășirea euharistică.
Cu acest prilej, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți, sub protia părintelui Nicolae Zaharia, protopop de Onești.
În cuvântul de învățătură, acesta a vorbit despre apropierea de Dumnezeu prin rugăciune și trăire autentică.
Un cuvânt catehetic a rostit părintele Gheorghe Aramă despre importanța trăirii euharistice în viața creștinulu, având ca exemplu pe Sfântul Simeon Noul Teolog: „Prin citirea Sfintelor Scripturi și a scrierilor sfinților părinți, precum și prin conversațiile pe care le purta cu alți sfinți părinți, el a atins un nivel duhovnicesc înalt, îmbogățindu-și cunoștințele ziditoare de suflet.
Învățăturile neprețuite ale Sfântului Simeon despre misterele rugăciunii minții și despre lupta duhovnicească i-au adus supranumele de Noul Teolog”.
La final, părintele paroh Ioan Bârgăoanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea acordată la acest moment, precum și pentru sprijinul permanent în promovarea personalității Sfântului Simeon Noul Teolog prin edificarea unui sfânt lăcaș, slujbe săvârșite în cinstea sa, simpozioane organizate și cărți editate pe baza operei și gândirii acestuia.
Totodată, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire preot Constantin Alupei, fost protoiereu al Oneștiului, și pentru preotul Ionuț Căciulă, plecat de curând la Împărăția cerurilor.
În cadrul slujbei a fost pomenită și poeta Lidia-Popiţa Stoicescu, o flacără a liricului ortodox apropiată gândirii și imnelor simioniene.
Toți cei prezenți au primit daruri și ofrande pregătite cu dragoste de către membrii Consiliului parohial și ostenitorii sfântului lăcaș de închinare.