De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Prăznuiri de tradiţie la Cârcea, Craiova şi Leamna
Sfântul Antonie cel Mare, patronul monahilor şi monahiilor, va fi prăznuit la 17 ianuarie. În Arhiepiscopia Craiovei, între lăcaşurile de închinare ridicate în cinstea marelui nevoitor şi ostenitor se află Mănăstirea Cârcea şi Paraclisul mitropolitan „Maica Precista“ - Dudu din Craiova.
Ca în fiecare an, de praznicul Sfântului Antonie cel Mare, Mănăstirea Cârcea îşi va deschide porţile pentru a-l primi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa va săvârşi aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Singura mănăstire doljeană închinată Sfântului Antonie cel Mare
Sfânta Mănăstire Cârcea este ctitoria ieromonahului Ioachim şi a schimonahiei Sofronia. Mitropolitul Nestor, de vrednică pomenire, a binecuvântat înfiinţarea acestei mănăstiri, sfinţită în anul 1992.
Astăzi mănăstirea este condusă de maica stareţă Eleodora Cristofir, fiica ctitorilor. Prin stăruinţa maicii Eleodora şi a celor 10 vieţuitoare s-a ridicat biserica de zid a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare“ şi „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, un corp pentru chilii şi o trapeză. Paraclisul sfintei mănăstiri este închinat Sfintei Treimi. Mănăstirea nu este lipsită nici de o tradiţie pioasă care spune că pe locul actualei mănăstiri a existat, în vechime, un schit de călugări. De altfel, există în apropiere şi o cruce cu însemnări chirilice, care ar certifica continuitatea monahală a locului. Tot referitor la această istorie sunt şi spusele bătrânilor satului, care vorbesc despre „fântâna călugărilor“ şi despre cimitirul „La călugări“, aflat la aproximativ 500 de metri de mănăstire, fiind străjuit de o veche bisericuţă.
Pictura sfântului lăcaş a fost finalizată în urmă cu trei ani, de către Grigore Popescu Muscel. Biserica a fost resfinţită de IPS Părinte Irineu la data de 21 noiembrie 2011.
Sfântul Antonie, ocrotitor al Catedralei „Madona Dudu“ din Craiova
În Craiova, Sfântul Antonie cel Mare va fi cinstit în chip deosebit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“. Praznicul va începe de mâine seară, atunci când părinţii slujitori vor săvârşi Vecernia, Litia şi slujba Privegherii. A doua zi, vineri, 17 ianuarie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de pr. Eugen Băcioiu, administratorul paraclisului mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica „Madona Dudu“ din Craiova mai este cunoscută şi sub denumirea de „Catedrala Maicii Domnului“. Este una dintre cele mai impunătoare lăcaşuri de închinare din Cetatea Băniei. Biserica se află aproape de centrul municipiului Craiova, în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie din Cetatea Băniei.
Biserica „Maica Precista de la Dud“, aşa cum mai este cunoscută în istorie, a fost construită între anii 1750 şi 1756. Pe lângă Sfânta Fecioară, ocrotitoarea de drept a sfântului lăcaş, catedrala a fost închinată şi Sfântului Antonie de la Iezer (23 noiembrie). Prima atestare documentară se face în anul 1758, primii ctitori fiind Constantin Fotescu şi Hagi Ion Gheorghe.
Biserica a fost construită în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane şi cu trei turle (două deasupra pronaosului şi una deasupra naosului). Zestrea ei este una impresionantă. Cu timpul, din mila lui Dumnezeu, ctitorii au aşezat în vistieria sfintei catedrale numeroase daruri, odoare, moşii sau case, răspândite în aproape întreaga Oltenie.
Credincioşii parohiei doljene Leamna vor trăi de asemenea bucurii duhovniceşti de hramul Sfântului Antonie cel Mare. Biserica din localitate a fost sfinţită în anul 2007, fiind închinată Sfântului Antonie.