Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Preafericitul Părinte Krystoph a conferențiat la Arad
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Krystoph, Mitropolit emerit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Presov (Slovacia), a susţinut o conferinţă, în ziua de 18 noiembrie 2015, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
În Aula Magna, înaltul oaspete a primit salutul de bucurie din partea reprezentanţilor instituțiilor academice și bisericești din Arad. Părintele Ioan Tulcan, decanul facultăţii, a precizat că această vizită a Preafericitului Părinte Krystoph este un moment de sărbătoare prilejuit de semnarea unui acord de colaborare între cele două facultăți de teologie ortodoxă, cea din Arad şi cea din Presov, prin programul Erasmus.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a evocat istoricul relațiilor dintre cele trei națiuni europene, Cehia, Slovacia și România. Preasfinţia Sa a amintit, în acest sens, un eveniment recent, şi anume, înființarea primei parohii ortodoxe românești în orașul ceh Most, deservită de preotul paroh Andrei Danciu, fiu al Arhiepiscopiei Aradului și absolvent al școlilor teologice arădene.
Prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, a salutat prezența Preafericitului Părinte Krystoph la Facultatea de Teologie arădeană şi i-a mulţumit pentru oportunitatea încheierii parteneriatului academic între cele două facultăţi de teologie, care deschide noi perspective pentru studenții teologi și cadrele didactice. Din partea Senatului universității arădene a luat cuvântul pr. prof. dr. Cristinel Ioja, care a felicitat Facultatea de Teologie Ortodoxă pentru implicarea constantă în proiecte internaționale, mulțumindu-i înaltului oaspete pentru această deschidere.
Preafericitul Părinte Krystoph a susținut apoi, timp de o oră, o conferință pe teme de istorie bisericească în care a fost evocată implicarea clerului și a credincioșilor Bisericii Ortodoxe din Cehia în lupta împotriva nazismului, care căuta să desființeze Slovacia ca stat, evidențiindu-se figura ierarhului neomartir Gorazd, canonizat recent. A urmat o sesiune de dialog cu studenții. În final, au fost întocmite, spre semnare, documentațiile necesare încheierii acordului Erasmus.