Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preasfinţitul Lucian, la aniversarea uzinei de maşini
Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a participat marţi, 10 iulie, la aniversarea a 241 de ani de la fondarea complexului industrial UCM (Uzina Constructoare de Maşini) din Reşiţa. În virtutea colaborării interinstituţionale, dar şi a sentimentului filial creştin, la invitaţia colegiului director al Uzinei Constructoare de Maşini din Reşiţa, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a săvârşit o rugăciune de mulţumire în prezenţa angajaţilor la sediul instituţiei.
După oficierea slujbei de mulţumire, chiriarhul, în semn de preţuire, a oferit colegiului director o icoană reprezentând Cina cea de Taină, iconiţe cu Maica Domnului, precum şi revista eparhială "Foaia Diecezană" tuturor celor prezenţi. În acest context, chiriarhul a precizat: "Vă oferim această icoană, în care este reprezentată Cina cea de Taină, pentru a vă aduce aminte cât este de importantă comuniunea, care se manifestă atât în biserică, în comunităţile de unde provenim, dar şi la locul de muncă, unde trebuie să devenim martori şi mărturisitori ai lui Hristos. Această instituţie este una dintre cele mai vechi şi reprezentative din Banatul Montan, iar domniile voastre au ţinut ca de fiecare dată să fim prezenţi alături de dumneavoastră la această frumoasă aniversare de 241 de ani de activitate. În această perioadă dificilă şi în aceste vremuri grele pe care ţara noastră le străbate, suntem datori să rămânem în comuniune cu semenii noştri pentru a depăşi orice dificultate", a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian. Complexul industrial Reşiţa este situat în partea de sud-vest a României, într-o pitorească zonă depresionară a Banatului Montan, la vest de munţii Semenicului. A fost fondat în 3 iulie 1771 prin darea în exploatare a primelor furnale şi forje şi reprezintă cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa. Producţia uzinei s-a diversificat în cei peste 200 de ani de la cuie şi cercuri pentru roţi de căruţă, la locomotive, poduri metalice, utilaj petrolier, transformatoare şi motoare electrice, poduri rulante şi macarale, compresoare, generatoare, servomotoare şi turbine hidraulice. UCM Reşiţa, continuatoarea activităţii sectorului de construcţii de maşini din complexul industrial Reşiţa, aşa cum este cunoscută astăzi, este rezultatul a mulţi ani ani de experienţă în construcţia de maşini, în transporturi, energie, industrie metalurgică şi chimică. Uzina a acumulat în timp o cultură aparte şi a ajuns la o reputaţie deosebită bazată pe tradiţie, competenţă şi calitate.