De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie şi‑a serbat prin rugăciune onomastica
Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Macarie, şi‑a sărbătorit ocrotitorii, Sfinţii Cuvioşi Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul, în ziua lor de pomenire, miercuri, 19 ianuarie. Ierarhul român a săvârşit Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire în Paraclisul Centrului eparhial din capitala Suediei.
Credincioşi români din Stockholm, dar şi din alte localităţi învecinate au participat miercuri, 19 ianuarie, la Sfânta Liturghie săvârşită în Paraclisul Centrului episcopal din capitala Suediei, aşezat sub ocrotirea Sfinţilor Cuvioşi Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul, cu prilejul prăznuirii hramului sfântului lăcaş. Bucuria acestei sărbători a fost dublată de faptul că Episcopul ortodox român al Europei de Nord îi are, de asemenea, ca ocrotitori pe cei doi mari cuvioşi, a transmis TRINITAS TV.
La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat nevoinţele şi viaţa virtuoasă prin care cei doi monahi egipteni s‑au făcut bineplăcuţi lui Dumnezeu: „Îi cinstim pe aceşti doi heruvimi ai Egiptului. Ei nu sunt mari doar pentru că au îndeplinit o nevoinţă ascetică pe care noi, cei de astăzi, nici nu o putem atinge, ci pentru că au avut o inimă mare, cuprinzătoare, plină de Dumnezeu şi de aproapele, o inimă smerită, rugătoare şi răbdătoare. Tocmai de aceea sunt mari aceşti îngeri ai pustiei, pentru că şi‑au întins aripile către cer şi au purtat păcatele celor mulţi şi le‑au acoperit înaintea lui Dumnezeu. Ni se spune în Pateric că Sfântul Cuvios Macarie cel Mare îndemna deseori la iertare şi iubire şi mai îndemna atât de minunat şi foarte actual astăzi să avem un cuvânt bun pentru fiecare, deoarece cu un cuvânt bun şi pe cel rău îl faci bun, iar cu un cuvânt rău şi pe cel bun îl faci rău. Să avem, aşadar, un cuvânt bun şi pentru cei care ne iubesc, şi pentru cei care ne urăsc, dar mai ales pentru cei care ne nedreptăţesc”, a spus Preasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului pentru pomenirea slujitorilor şi credincioşilor români trecuţi la Domnul. În semn de binecuvântare, la plecare credincioşii au primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Macarie iconiţe, iar copiii, punguliţe cu daruri.
În ajun, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, în acelaşi lăcaş de rugăciune, înconjurat de un sobor de slujitori.