De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pregătire continuă pentru o mărturie veşnică
150 de clerici din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, care au urmat, luna aceasta, cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, însoţiţi de pr. prof. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, s-au întâlnit marţi, 18 septembrie, la Palatul Patriarhiei, cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul României i-a felicitat pe slujitorii sfintelor altare şi a subliniat necesitatea pregătirii continue în contextul societăţii contemporane: "Slujirea preoţească necesită o permanentă pregătire, o permanentă formare pentru a predica Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în fiecare neam, în fiecare popor şi în fiecare context cultural. Nu este uşor să transmiţi valori perene permanente într-o lume care se schimbă rapid. Biserica este în istorie simbolul vieţii veşnice. Ea se adaptează la nevoile contextului, fără însă a uita că de fapt Capul Bisericii este Hristos Domnul, Care "ieri, astăzi şi în veci este Acelaşi" (Evrei 13, 8). Oricât s-ar schimba un context istoric, noi suntem în primul rând ataşaţi de Hristos, Care nu este schimbător. Biserica este realizarea comuniunii în Hristos de-a lungul veacurilor. Suntem contemporani în Liturghie cu Sfinţii Apostoli, cu Sfinţii Părinţi, cu Sfinţii Mărturisitori din toate timpurile şi după noi vor veni alţi slujitori chemaţi să continue de-a lungul veacurilor predica Evangheliei aceluiaşi Mântuitor Hristos. Această continuitate însă nu este o simplă repetiţie, ci este o continuitate în fidelitate reînnoită, care presupune deodată cunoaşterea Sfintei Scripturi, a Sfintei Tradiţii, dar şi cunoaşterea problemelor reale din timpul nostru, cărora trebuie să le răspundem. Această actualizare permanentă misionară a Evangheliei înseamnă legătura dintre textul sacru şi contextul social prezent. Această lucrare misionară de a fi fidel Tradiţiei şi contemporan cu nevoile Bisericii de astăzi este o lucrare creatoare şi în acelaşi timp o lucrare foarte jertfelnică. Există multe forţe care lovesc în Biserică cu modernisme efemere, mode care se schimbă de la o zi la alta. Moda zilei şi omul zilei însă nu pot fi pentru noi măsura permanenţei lui Hristos în Biserica Sa". Preafericitul Părinte Daniel i-a felicitat în mod special pe clericii care, cu multă dăruire de sine şi conştiinţă, s-au angajat cu dragoste de Dumnezeu şi de Biserică în programele Patriarhiei Române: "Hristos împărtăşit copiilor", "Alege şcoala!" şi "Copilul învaţă iubirea lui Hristos", precum şi pe cei care sunt ctitori de biserici sau ostenitori în învăţământ. Cursurile au avut loc la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, în perioada 3-18 septembrie. Probele scrise şi orale din cadrul examenelor de definitivat şi gradul II au început de ieri şi se vor încheia astăzi, 20 septembrie. Patriarhul Bisericii noastre a mai arătat că aceste cursuri de formare permanentă sunt necesare ca împrospătare a cunoştinţelor, dar şi ca întâlnire între preoţi din diferite părţi ale Mitropoliei pentru împărtăşirea cunoştinţelor, dar mai ales a experienţei, a bucuriilor şi a dificultăţilor prin care trecem astăzi. La finalul întâlnirii, Preafericirea Sa a oferit daruri tuturor preoţilor cursanţi.