Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Pregătiri pentru admitere la facultăţile teologice
Săptămăna viitoare începe perioada de admitere pentru locurile rămase neocupate în urma sesiunii din iulie, la studiile de licenţă şi de master. De asemenea, începe perioada de înscriere pentru absolvenţii care doresc să urmeze pregătirea academică în cadrul şcolilor doctorale.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu scoate la concursul de admitere din această toamnă mai multe locuri pentru cursurile de licenţă şi de master. Astfel, la secţia Teologie Pastorală, cei interesaţi pot candida pe 10 locuri bugetate şi pe trei locuri destinate etnicilor rromi. În cazul în care cele trei locuri destinate minorităţilor rrome nu se vor ocupa, acestea vor trece la locurile cu taxă pentru Teologie Pastorală. La secţia Asistenţă Socială, Facultatea de Teologie din Sibiu scoate la concurs 20 de locuri bugetate şi 15 cu taxă La cursurile de master, toate locurile disponibile sunt cu taxă. La secţia Teologie Sistematică sunt disponibile 12 locuri, iar la secţia Teologie Istorie sunt scoase la concurs 11 locuri. Pentru cei interesaţi de secţia Teologie Practică, sunt puse la dispoziţie şapte locuri, iar la secţia Educaţie Creştin-Ortodoxă sunt disponibile 15 locuri.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de admitere din această toamnă este 9-12 septembrie. Candidaţii vor avea pe 13 septembrie examenul ce constă în mai multe probe eliminatorii. Prima dintre acestea este examenul psihologic, după care cea de aptitudini muzicale. În cele din urmă, candidaţilor li se vor verifica cunoştinţele religioase la o probă scrisă şi una orală.
Admiterea la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Boylai“ din Cluj-Napoca organizează a doua sesiune de admitere pentru 155 de locuri rămase libere, la buget şi la taxă, după sesiunea din luna iulie. Astfel, în perioada 9-11 septembrie are loc înscrierea candidaţilor, pe 12 septembrie are loc examenul psihologic pentru toate programele de studii şi verificarea aptitudinilor muzicale pentru Teologie ortodoxă pastorală. Pe 13 septembrie se susţine proba scrisă pentru specializarea Teologie ortodoxă pastorală, interviu pentru specializările Teologie ortodoxă didactică şi Teologie ortodoxă-asistenţă socială, precum şi pentru licenţiaţi şi cei de la o a doua specializare. Tot pe 13 septembrie are loc proba practică pentru specializarea Artă Sacră. La specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală sunt următoarele criterii de selecţie: examen psihologic - eliminatoriu; probă de aptitudini muzicale - eliminatoriu (intonarea unui cântec religios, popular sau patriotic, la alegerea candidatului; verificarea auzului muzical şi a simţului ritmic); probă scrisă la Teologie Fundamentală şi Dogmatică, cu fundamentare biblică, cu o pondere de 60 la sută, media generală a examenului de bacalaureat cu o pondere de 40 la sută. La Teologie Ortodoxă Didactică şi la Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială selecţia se face astfel: examen psihologic - eliminatoriu; învăţătura de credinţă ortodoxă - interviu cu o pondere de 60 la sută; media generală a examenului de bacalaureat - 40 la sută. La Artă Sacră candidaţii susţin o probă practică de Desen şi culoare, pe lângă examenul psihologic - eliminatoriu.
Admitere la master şi doctorat
De asemenea, pentru nivelul de master sunt scoase la concurs, la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Cluj-Napoca, la specializarea Doctrină şi hermeneutică creştin ortodoxă 3 locuri la buget şi 11 locuri la taxă, la specializarea Ortodoxie românească şi viaţă liturgică - sunt 8 locuri la taxă, la Pastoraţie şi duhovnicie sunt 9 locuri la taxă, iar la Artă sacră - Conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale sunt şase locuri la buget şi 11 locuri la taxă. La specializarea Bioetica - morală, etică şi deontologie sunt scoase la concurs 6 locuri la taxă. Admiterea la master se face după următoarele criterii: nota acordată pe proiect în proporţie de 60 la sută şi media examenului de licenţă în proporţie de 40 la sută.
Pentru ocuparea locurilor puse la dispoziţie la doctorat, în data de 17 septembrie are loc proba de Dogmatică, în Sala „Nicolae Colan“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, iar pe 18 septembrie se va susţine proba de specialitate, în aceeaşi sală. Şcoala doctorală de Teologie Ortodoxă „Isidor Todoran“ de la Cluj-Napoca va scoate la concurs 11 locuri la buget şi 12 locuri la taxă.