Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Pregătiri pentru praznicul Botezului Domnului
Astăzi, 5 ianuarie, este Ajunul Botezului Domnului, o zi de post cu ajunare, ca pregătire pentru „împărtăşirea din lumina şi sfinţenia Duhului Sfânt”, precum este scris în învăţătura din Proloage. Tot astăzi, este săvârşită Sfinţirea cea mare a apei şi se fac pregătiri pentru procesiunile spre locurile amenajate pe malurile Dunării şi Mării Negre.
Biserica Ortodoxă a rânduit ca în Ajunul Botezului Domnului să se oficieze mai multe slujbe speciale. La Catedrala Patriarhală, programul liturgic a început de astăzi, cu slujba Ceasurilor Împărăteşti, urmată de slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia şi Sfinţirea cea mare a apei. „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se face de 10 ori pe an, iar una din aceste zile este Ajunul Botezului Domnului, dacă ajunul nu este sâmbăta sau duminica. După slujba de Sfinţire a apei, părinţii slujitori de la Catedrala Patriarhală vor merge cu icoana praznicului Botezului Domnului şi cu Agheasmă Mare pentru a binecuvânta Reşedinţa Patriarhală. În după-amiaza acestei zile, la Catedrala Patriarhală vor fi oficiate Pavecerniţa Mare şi slujba Litiei. În ziua Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie, va fi săvârşită Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfinţirea cea mare a apei va fi oficiată în curtea Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie. Apa pentru agheasmă este luată de la izvorul «Lacrimă de cristal», din Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reședinței Patriarhale. Agheasma Mare se consumă înainte de a lua anafura, deci pe nemâncate, de la Bobotează, timp de 9 zile, cât ţine praznicul Botezului Domnului”, ne-a declarat arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
La malul Mării Negre, pregătirile pentru slujba Sfinţirii celei mari a apei încep astăzi, 5 ianuarie, de la ora 5:30, când Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârşeşte Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, informează Biroul de comunicare al arhiepiscopiei. De la ora 7:30, este săvârşită Sfinţirea cea mare a apei, pentru a fi îmbuteliată în PET-urile ce vor fi oferite credincioşilor. Tot astăzi, ierarhul Tomisului vizitează persoanele private de libertate din penitenciarul Poarta Albă, iar de la ora 14:00, cler şi credincioşi participă la procesiunea de la Schitul Prodromiţa, de lângă localitatea Hârşova, spre malul Dunării, în zona Căpităniei, unde are loc tradiţionala lansare a crucilor în apele Dunării. În ziua praznicului Botezului Domnului, Sfinţirea cea mare a apei va fi săvârşită în portul Tomis de la ora 11:45. De asemenea, la ora 15:00, aceeaşi slujbă va fi oficiată şi la debarcaderul din localitatea Ovidiu.
Pregătiri pentru Sfinţirea cea mare a apei au loc şi la oraşele de pe malul Dunării. „În ziua praznicului Botezului Domnului, de la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala «Naşterea Domnului» din Brăila. De la ora 10:30 va avea loc procesiunea spre faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată, va fi oficiată Sfinţirea cea mare a apei, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării. La Galaţi, slujba de sfinţire va fi săvârşită de la ora 13:00, pe scena amenajată pe faleza Dunării, în faţa bisericii medievale din municipiu. Ca şi la Brăila, vor fi prezenţi cler şi credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare şi va avea loc tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării”, a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier comunicare media.
Slujba Sfinţirii mari a apei va fi săvârşită şi în alte oraşe de pe malul Dunării, unde, după sfârşitul regimului comunist, a fost reînviată tradiţia ca ierarhi, preoţi şi credincioşi să plece în procesiune de la o biserică reprezentativă a oraşului spre locurile amenajate de pe malul Dunării. La Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinţi, slujba sfinţirii va fi oficiată începând cu ora 11:30, la portul de la Dunăre, într-un loc special amenajat. Aceeaşi slujbă va fi săvârşită şi în oraşele Corabia, județul Olt, Zimnicea, județul Teleorman, Giurgiu, județul Giurgiu, la Canalul „Sfântul Gheorghe” al Dunării, Călăraşi, județul Călăraşi, Tulcea, județul Tulcea.