„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Pregătiri pentru Reuniunea Tinerilor Creştini Ortodocşi
Administraţia municipiului Baia Mare a alocat 500.000 de lei, reprezentând partea de susţinere a evenimentului cultural-creştin Reuniunea Tinerilor Creştini Ortodocşi -, programată să aibă loc în Baia Mare în perioada 3-6 septembrie.
Organizată la Baia Mare la iniţiativa comună a Preasfinţitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, Reuniunea Tinerilor Creştin Ortodocşi va avea în acest an o anvergură internaţională.
„Evenimentul este unul de mare amploare şi sunt aşteptaţi să participe peste 3.500 de tineri din toată ţara. E, este organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, iar primăria municipiului Baia Mare susţine cu suma de 500.000 de lei organizarea acestuia. Proiectul este susţinut şi de alte instituţii locale, episcopie, preoţi şi familiile care locuiesc în vecinătate oraşului. Pentru prima dată, la întâlnire vor participa tineri din Grecia, Ucraina, Moldova şi din câteva ţări ale Europei Apusene. Este primul eveniment de acest gen care se organizează în ţara noastră de cultul ortodox“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Baia Mare, Dan Coardă, citat de Agerpres.
Caracter cultural
Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din România are un caracter cultural şi se încadrează în seria de activităţi desfăşurate în Anul Omagial al Sfintei Euharistii şi al Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Patriarhia Română.
„Tinerii din ţară şi străinătate vor avea ocazia să participe la dezbateri, seminarii, mese rotunde, să viziteze muzee şi locuri deosebite din Baia Mare. Întâlnirea stabilită să dureze trei zile se concentrează pe tematica Anului omagial dedicat de Patriarhia Română Sfinţilor Brâncoveni şi Sfintei Euharistii. Vor fi discuţii pe teme creştine şi despre identitatea noastră naţională, dar şi o conferinţă dedicată unui erou legendar al Maramureşului, haiducul Pintea Viteazu. Sunt convins că tinerii vor avea multe de învăţat în urma acestei întâlniri“, a spus consilierul teologic-educaţional din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, pr. Milan Bălan.
Pentru organizarea evenimentului şi-au anunţat implicarea, până în prezent, 27 de parohii ortodoxe din judeţul Maramureş. De asemenea, peste 1.500 de tinerii care vor veni la eveniment vor fi cazaţi în gospodăriile unor ţărani din satele apropiate municipiului Baia Mare, iar o altă parte în cămine şi moteluri.
3500 de tineri la Reuniune
Reuniunea se adresează tinerilor ortodocşi cu vârste între 15-30 ani, reprezentanţi ai tuturor eparhiilor din ţară şi din diaspora, conform programului manifestării, afişat pe site-ul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Sunt invitaţi tineri de diferite naţionalităţi, delegaţi ai „Bisericilor Ortodoxe - Surori“ din străinătate şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Tineri Ortodocşi din străinătate. Este primul eveniment de acest gen din România, la care sunt aşteptaţi aproximativ 3500 de participanţi. Anul trecut, în perioada 22-24 august, a avut loc Reuniunea „regională“ a Tinerilor Ortodocşi, la care au participat tineri din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Proiectul Reuniunii Naţionale din acest an a fost discutat în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 februarie 2014, conform pr. Milan Bălan. Astfel, s-a emis o hotărâre privind implicare şi participarea la acest eveniment a tinerilor din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.
Istoria şi identitatea naţională
Conţinutul cultural al manifestării aduce în atenţia participanţilor teme care privesc istoria naţională a României - precum personalitatea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, jertfa martirică a acestuia şi a fiilor săi: „Sfinţii Brâncoveni - modele ale credinţei mărturisitoare“; viaţa tinerilor ortodocşi practicanţi: „Tinerii - în Lumina Anului Omagial Euharistic“; istoria locală a Maramureşului: „Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă“; conştiinţa identităţii naţionale, culturale şi religioase: „Ortodoxia şi identitatea noastră naţională“, conform pr. Milan Bălan. Tinerii vor participa la activităţi la Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramureşul - Etnografie şi Spiritualitate Românească), Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie (Baia Mare - Tezaur de Artă şi Istorie), Muzeul de Mineralogie.
În cadrul manifestării va avea loc procesiunea „Bucuria de a fi creştin“. De asemenea, în fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici, vor dezbate temele propuse, în grupuri, vor participa la spectacole de muzică pop, folk şi muzică populară etc.
Partenerul oficial al manifestării este Primăria Municipiului Baia Mare, precum şi episcopiile din ţără, protopopiatele din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, conform pr. Milan Bălan, consilier al sectorului Teologic-Educaţional al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.