În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Pregătiri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocşi la Baia Mare
Peste 3500 de tineri ortodocşi din ţară şi din străinătate se vor întâlni anul acesta la Baia Mare, la cea de-a doua ediţie a Reuniunii Tinerilor Ortodocşi, organizată de Episcopia Maramureşului şi Sălajului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a autorităţilor locale. În acest an, evenimentul va avea o anvergură naţională.
Reuniunea Tinerilor Ortodocşi se va desfăşura în acest an în intervalul 3-6 septembrie, iar evenimentul va fi lansat sâmbătă, 12 martie, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime“ din Baia Mare.
Proiectul Reuniunii Naţionale din acest an a fost discutat în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 13 februarie. Iniţiativa a debutat anul trecut cu organizarea reuniunii la nivelul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu sprijinul Primăriei Baia Mare, anul acesta evenimentul va fi organizat la nivel naţional cu participarea tinerilor ortodocşi care aparţin Bisericilor Ortodoxe din diaspora.
Caracter cultural-religios
Conţinutul cultural al reuniunii este bogat şi aduce în atenţia participanţilor teme care privesc istoria naţională a României, în special a personalităţii Sfântului domnitor Constantin Brâncoveanu şi a jertfei martirice a acestuia şi a fiilor săi. Vor fi discutate teme precum: Sfinţii Brâncoveni - modele ale credinţei mărturisitoare; viaţa tinerilor ortodocşi practicanţi; Tinerii - în lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locală a Maramureşului: Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă; conştiinţa identităţii noastre naţionale, culturale şi religioase.
Programul este amplu şi variat şi va fi cuprins în „Caietul Reuniunii“ , care va fi distribuit tuturor participanţilor. Activităţile se vor desfăşura pe grupe de vârstă, urmând ca fiecare zi să se încheie cu reuniunea plenară a tuturor tinerilor.
În fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici unde vor susţine cântările la Sfânta Liturghie, vor dezbate temele propuse în grupuri mici organizate în 12 şcoli şi vor avea ocazia să se cunoască, să descopere locuri pline de frumuseţe şi farmec ale oraşului Baia Mare. Tinerii din diferite asociaţii ortodoxe vor avea ocazia să se consulte şi stabilească acţiuni comune, cu această ocazie.
Seara, între orele 20:00-21:00, tinerii prezenţi la Reuniune vor rosti împreună rugăciunile de seară la Catedrala episcopală şi vor asculta cuvintele încurajatoare şi pline de învăţături ale ierarhilor.
De la ora 21:00, pe scena din apropierea Catedralei, Reuniunea va fi întregită de bucuria cântecului românesc. Programul artistic va fi susţinut în mare măsură de către tineri artişti consacraţi din Maramureş şi din ţară, în fiecare seară între orele 21:00-23:00, într-un spaţiu amenajat în zona catedralei.
Într-una din seri va fi un program artistic de muzică pop şi folk, iar în alte seri va fi un program de muzică populară.
„Ca eveniment social, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi va reprezenta şi un exerciţiu de rezistenţă în faţa transformărilor sociale şi spirituale - negative - pe care le parcurge societatea românească în ultimii ani“, a declarat consilierul sectorului Teologic-Educaţional al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pr. Milan Bălan.
Vizitele vor avea un rol important în cadrul celor patru zile, unele dintre acestea fiind în strânsă legătură cu conţinuturile conferinţelor publice şi ale dezbaterilor: la Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramureşul - Etnografie şi Spiritualitate Românească), la Muzeul de Artă şi la Muzeul de Istorie (Baia Mare - Tezaur de Artă şi Istorie), la Muzeul de Mineralogie.
Prin aceste vizite va fi stimulat interesul tinerilor localnici, cât şi a celor care vor veni în Baia Mare, pentru frumuseţile şi valorile autentice ale oraşului gazdă.
Procesiunea „Bucuria de a fi creştin“ va încheia această manifestare în seara de 5 septembrie, de la ora 19:00, şi se va desfăşura între Parcul Tineretului şi Catedrala episcopală „Sfânta Treime“. La procesiune vor participa toţi credincioşii din municipiul Baia Mare şi din împrejurimi.
Înscrieri pentru participarea la Reuniune
Tinerii băimăreni şi cei din localităţile învecinate se pot înscrie în bisericile parohiale de care aparţin sau la instituţiile de învăţământ, adresându-se profesorului de religie, iar studenţii se pot adresa la filialelor ASCOR.
Tinerii din judeţele Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj se înscriu în grupurile protopopiatelor de care aparţin, iar tinerii din ţară se pot înscrie la centrele lor eparhiale. Toţi participanţii vor completa fişe de înscriere.
Peste 1200 de tineri la prima ediţie
La prima ediţie a evenimentului, care a avut loc între 22-24 august 2013, au participat peste 1200 de tineri din judeţele din nord-vestul Transilvaniei. Aceştia au fost prezenţi la slujbe religioase, la ateliere şi dezbateri, precum şi la diverse manifestări artistice. La această manifestare de amploare, tinerii s-au bucurat de prezenţa ierarhilor, care le-au adresat cuvinte pentru suflet. Astfel, în mijlocul participanţilor la Reuniune s-a aflat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului, şi de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.