De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Premiere în Şcheii Braşovului
În cadrul Muzeului „Prima Şcoală Românească“ din Şcheii Braşovului au avut loc, din decembrie 2012, mai multe cursuri de paleografie chirilică pentru elevii de la şcolile şi liceele din oraşul de sub Tâmpa. Cursurile au fost conduse de directorul complexului muzeal de pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae“, pr. prof. dr. Vasile Oltean, şi s-au desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Aproximativ 150 de elevi, de la clasa a IV-a până la clasa a XII-a, au absolvit cursurile organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sibiului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov.
La final, 18 elevi au fost premiaţi de muzeul braşovean şi Arhiepiscopia Sibiului pentru seriozitatea de care au dat dovadă şi pentru rezultatele remarcabile în studiul documentelor vechi, redactate în chirilică şi păstrate cu multă grijă de muze. Premierea avut loc marţi, 18 iunie, în Sala de Festivităţi „Andrei Şaguna“ a muzeului, iar cei 18 elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“, de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“, de la Liceul „Andrei Mureşianu“ şi de la Şcoala Generală „Anatol Ghermanschi“ au primit premii în bani şi cărţi, şi diploma de absolvire semnată de IPS Mitropolit Laurenţiu, de inspectorul general, prof. Adrian Bucur şi de pr. prof. dr. Vasile Oltean.
Cursul de paleografie chirilică de la Braşov este singurul modul pentru elevi din întreaga ţară, iar în perioada următoare, o nouă serie va începe studiul.
„Este prima acţiune de asemenea natură în cadrul învăţământului românesc actual, la care 150 de elevi sunt interesaţi de grafia chirilică, prezentă de mai bine de 1.000 de ani în documente, cărţi şi monumente bisericeşti. Chirilica nu este studiată la nivel şcolar, deşi aceasta face parte din propria noastră istorie. Entuziasmul pe care l-au dovedit cei 150 elevi prezenţi la curs ne obligă ca şi în anul viitor să continuăm acest curs gratuit cu alţi elevi braşoveni, pentru a facilita studierea cu responsabilitate a documentelor medievale din spaţiul istoric al Braşovului“, ne-a spus pr. prof. dr. Vasile Oltean.