Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Premierea elevilor bucureșteni olimpici la religie
Săptămâna trecută a fost dedicată festivităților de premiere a elevilor din fiecare sector al Capitalei care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de religie și la Olimpiada interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”. Marți seara a avut loc festivitatea de premiere a olimpicilor din sectorul 5, miercuri, a celor din sectoarele 1, 2, 4 și 6, ultimul eveniment din această serie desfăşurându-se vineri, 27 mai, când au fost premiaţi olimpicii din sectorul 3.
Festivitățile au fost organizate de protoieriile celor șase sectoare ale Capitalei, desfășurându-se în mai multe locuri din București. Elevii care s-au remarcat în cadrul celor două competiții educaționale au primit diplome și daruri. Festivitatea de premiere de marți fost organizată de Protoieria Sector 5 Capitală la Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal. La eveniment au fost prezenți diaconul Eugen Maftei, consilier eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele protoiereu Valer Ulican, elevi și profesori. În deschidere, părintele protopop a vorbit despre importanța cultivării valorilor educației religioase în societatea contemporană: „Aflați la vârsta căutării și a marilor idealuri, copiii și tinerii sunt adevărata binecuvântare a familiilor, parohiilor și comunităților noastre, rămânând modele de inocență și sinceritate. Acest moment festiv al întâlnirii și comuniunii întru bucuria reușitelor dumneavoastră, a tuturor elevilor merituoși din sectorul 5 al Capitalei, care ați lecturat și reținut cu fidelitate slove din Sfintele Scripturi și din manualele de religie, reprezintă un moment de mărturie, de însemnătate și de bucurie sufletească pentru cetatea Bucureștilor”. În cadrul acestei festivități au fost premiați 56 de elevi.
Părintele consilier Eugen Maftei a fost prezent miercuri, 25 mai, și la festivitatea de premiere a elevilor din sectorul 4 câștigători la cele două olimpiade, festivitate desfășurată la Seminarul Teologic Ortodox din București. La eveniment au participat părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală și cadru didactic la instituția de învățământ teologic, profesori, elevi și părinți. Diplomele au fost oferite olimpicilor de profesorul metodist Gina Emanoil, iar darurile au fost împărțite acestora de reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cu acest prilej, părintele Eugen Maftei ne-a spus: „Evenimentele din această săptămână se înscriu în sfera activităților desfășurate în baza Protocolului de colaborare dintre Biserică și Școală, concursurile fiind organizate de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, prin inspectorul pentru disciplina Religie și prin metodiștii de sector, premierea fiind asigurată de protoieriile din fiecare sector în parte. Este îmbucurător faptul că există o atât de mare preocupare din partea elevilor pentru astfel de concursuri și proiecte educative, astăzi fiind premiați peste 60 de elevi. Îi felicit pe elevi pentru entuziasmul și bucuria cu care au răspuns acestor activități, pe profesorii îndrumători pentru grija, răbdarea și căldura cu care i-au însoțit pe elevi în acest demers și pe părinții lor, pentru dragostea cu care îi cresc și exemplul bun pe care li-l oferă”.
În cadrul acestei festivități au fost premiați 54 de câștigători ai Olimpiadei de religie și 14 ai Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească”. Cei prezenți s-au bucurat și de un moment artistic susținut de Corul Seminarului Teologic Ortodox din București.
Salba de momente festive a fost încheiată de Protoieria Sector 3 Capitală, care şi-a premiat olimpicii în cadrul unei ceremonii desfăşurate în cadrul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, vineri, 27 mai. La evenimentul în cadrul căruia au fost premiaţi 109 olimpici, dintre care 82 la disciplina Religie şi 27 la disciplina Cultură şi spiritualitate, au participat şi Cristian Alexa, inspectorul şcolar pentru disciplina Religie, şi Teodora Bentz, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Într-un cuvânt adresat olimpicilor prezenţi, Teodora Bentz a arătat relaţia dintre Şcoală şi Biserică, subliniind necesitatea cultivării adevăratelor valori, promovate de cele două instituţii: „Nu întâmplător în toate romanele marilor scriitori, în centrul satului se află întotdeauna Biserica şi Şcoala. Aceste instituţii sunt purtătoarele de valori. Frumosul este o valoare pe care Dumnezeu a dat-o. Frumosul exterior trebuie să aibă reverberaţii în sufletul nostru. Voi sunteţi modele. Aveţi o responsabilitate pentru că voi căutaţi frumosul şi îl relevaţi. Astăzi am venit aici pentru a vă spune că aveţi o misiune şi toţi cei de aici sperăm că nu veţi pierde niciodată drumul drept, acesta al frumosului, pe care l-aţi ales şi pe care să-l împărtăşiţi cu credinţă”.