Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Premierea elevilor din București olimpici la Religie
Săptămâna aceasta este dedicată festivităților de premiere a elevilor din fiecare sector al Capitalei care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de religie și la Olimpiada interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”. Marți seara a avut loc festivitatea de premiere a olimpicilor din sectoarele 2 și 4, iar miercuri, a celor din sectoarele 3 și 6. Ultimul eveniment din această serie se desfășoară joi, 11 mai, când sunt premiați olimpicii din celelalte sectoare.
Festivitățile au fost organizate de protoieriile celor șase sectoare ale Capitalei, desfășurându-se în mai multe locuri din București. Elevii care s-au remarcat în cadrul celor două competiții educaționale au primit diplome și daruri.
Seria de evenimente a fost deschisă de festivitatea organizată la Seminarul Teologic Ortodox din București în seara zilei de marți, 9 mai, fiind premiați cei 72 de elevi din sectorul 4 care au obținut primele locuri, în cadrul celor două olimpiade, la etapa pe sector. La eveniment au participat arhidiaconul Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală și cadru didactic la instituția de învățământ teologic, profesori, elevi și părinți. Diplomele au fost oferite olimpicilor de către profesorul metodist Gina Emanoil, iar darurile, constând în rechizite, dulciuri și icoane, au fost împărțite acestora de reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Olimpiada de religie, ca și celelalte concursuri și proiecte cu tematică religioasă, promovează excelența, performanța, meritocrația, valori care au ca principal resort competiția. Această competiție nu trebuie înțeleasă însă ca o afirmare de sine în raport cu ceilalți, ci, în primul rând, ca o competiție cu tine însuți. A fi competitiv înseamnă, întâi de toate, a te cunoaște pe tine însuți, a descoperi ce ai mai bun, a valorifica potențialul și darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu, dar a înțelege și care sunt slăbiciunile și ce poți să faci ca să le depășești”, le-a spus părintele consilier Eugen Maftei elevilor prezenți. Festivitatea de premiere a elevilor de la școlile din raza sectorului 2 a fost găzduită de biserica Parohiei „Sfântul Dumitru”-Colentina. La eveniment au participat părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu de la Protoieria Sector 2 Capitală; prof. Cristian Alexa, inspector general la disciplina Religie; prof. metodist Sorina Mihaela Ciucă; prof. metodist Dragoș Ioan Ioniță, respectiv Marius-Ștefan Ciulu, inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Părintele protoiereu Mihai Popescu a rostit un cuvânt de bun-venit în care a evidențiat rezultatele bune obținute de elevii participanți la aceste concursuri școlare și aducând mulțumiri instituțiilor și persoanelor care s-au implicat în organizarea celor două concursuri, cât și a festivității de premiere a elevilor cu rezultate meritorii. „Din sectorul 2 al Capitalei, la cele două olimpiade școlare au participat 279 de elevi, 149 dintre ei obținând diferite premii. Îi felicităm pe acești elevi care au căutat ca între preocupările lor să se aplece și către cuvântul lui Dumnezeu și să cunoască cultura și spiritualitatea românească. Acest moment festiv este un prilej prin care se întăresc cooperarea și comunitatea dintre Biserică și Școală”, a spus părintele protoiereu.
De asemenea, inspectorul eparhial Marius-Ștefan Ciulu a vorbit despre implicarea Arhiepiscopiei Bucureștilor în derularea acestor concursuri școlare și recompensarea elevilor care au obținut rezultate bune: „Sectorul învățământ și activități cu tineretul sprijină întotdeauna aceste demersuri, este alături de elevi, de profesori și de preoții care sunt prezenți în școli. Dorim, de asemenea, să subliniem că prin astfel de concursuri elevii dau mărturie concretă despre ceea ce înseamnă propovăduirea lui Dumnezeu în spațiul public”.
Elevii au primit diplome, icoane, precum și alte daruri, premiile fiind oferite de Protopopiatul Sector 2 Capitală, în colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu”.
Miercuri, 10 mai, la orele prânzului, la sediul Protoieriei Sector 3 Capitală au fost premiați cei 155 de elevi din acest sector care au obținut rezultate deosebite la cele două competiții educaționale, precum și profesorii lor îndrumători. Profesorul metodist Aurora Chiachir le-a înmânat olimpicilor diplomele, în timp ce darurile, constând în cărți, dulciuri și icoane, au fost oferite din partea protoieriei reprezentate de părintele protopop Florin Busuioc. Prezent la eveniment a fost și diaconul Mihai-Iulian Grobnicu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul, care i-a felicitat pe elevi pentru determinarea de a-și antrena voința și a-și dedica o parte a timpului lor liber pregătirii pentru aceste concursuri. Cei prezenți au remarcat, de asemenea, numărul mare al elevilor din sectorul 3 al Capitalei care au participat și au obținut premii la cele două olimpiade, precum și calitatea tot mai ridicată a lucrărilor acestora.
Părintele protopop Florin Busuioc ne-a vorbit despre organizarea acestei festivități de premiere devenite deja tradiție: „Este un moment de bucurie atunci când te întâlnești cu tinerii care și-au ordonat gândurile și au îmbrăcat haina credinței și a teologiei. Disciplina Religie este promovată în acest fel deoarece este îndrăgită de foarte mulți copii și se ridică la un nivel academic, date fiind competența profesorilor și importanța firească pe care o ocupă în viața copiilor și a școlilor. Dacă noi am început premierea copiilor și a profesorilor de religie în anul 2015, când numărul lor se ridica atunci la câteva zeci, anul acesta am premiat 155 de elevi, dintre care 37 au participat la Olimpiada «Cultură și spiritualitate românească»”.
Miercuri seara vor fi premiați, la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, olimpicii din sectorul 6 al Capitalei.