La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Premierea olimpicilor la cultură și spiritualitate românească
Festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a Olimpiadei naționale de cultură și spiritualitate românească au avut loc sâmbătă, 29 aprilie, la Alba Iulia. Competiția s-a desfășurat începând cu 26 aprilie, probele fiind găzduite de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din cetatea Marii Uniri.
Festivitatea de premiere a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în prezența elevilor şi cadrelor didactice implicate în concurs, a reprezentanților Ministerului Educației Naționale, ai Patriarhiei Române, ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și ai autorităților județene și locale.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei, a adresat cuvinte de apreciere participanţilor și tuturor celor implicaţi în organizarea competiţiei.
Au mai luat cuvântul președintele comisiei centrale de evaluare, conf. univ. dr. Florina Achim, profesor în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare (UTCN), Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Albu, prefectul județului Alba, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, prof. Daniela Ceredeev, vicepreședinta comisiei centrale de evaluare, Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației.
În prima parte a festivităţii au fost oferite, din partea Ministerului Educației, premiile I, II şi III, constând în sume de bani, pentru cei 12 elevi ai claselor V-VIII. În continuare, au fost oferite mențiunile.
Pr. George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a oferit premii speciale din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Astfel, au fost oferite celor 12 elevi premianți Medalia și Diploma Anului comemorativ 2023, în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în apărarea credinței ortodoxe, promovarea culturii și intensificarea vieții creștine.
În numele Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pr. lect. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a acordat 20 de premii speciale oferite din partea Fundației „Arhiepiscopul Irineu Pop”, constând în sume de bani. Au mai fost acordate cinci premii speciale de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin pr. prof. dr. habil. Mihai Himcinschi, constând în obiecte de artă sacră. Au mai oferit premii speciale protopopiatele Sebeș, Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Mănăstirea Oașa, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, Parohia Ortodoxă Română „Învierea Domnului” din Viena, Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Columba” din Dublin, precum și parohiile Straja, Pețelca și Aiudul de Sus.
Alte premii speciale au fost oferite de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.