„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Premierea participanților la concursul interdisciplinar „Sfinții, Prietenii copiilor”
La Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”‑Titan din București a avut loc miercuri, 22 noiembrie, premierea echipelor câștigătoare ale celei de‑a XIV‑a ediții a concursului interdisciplinar „Sfinții, Prietenii copiilor”, destinat elevilor din clasele a V‑a și a VI‑a. La etapa municipală a concursului, care s‑a desfășurat la sfârșitul lunii mai la Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca”, au participat 225 de elevi din 42 de școli bucureștene, coordonați de profesori de religie și educație plastică. Concursul s‑a desfășurat pe două secțiuni: o probă de cunoștințe, care a constat în redactarea unei compuneri despre viața și minunile unui sfânt, și o probă de creativitate, la care elevii talentați la desen au pictat o icoană cu chipul unui sfânt.
Tematica din acest an a concursului a inclus aprofundarea vieții a patru proroci de către elevii din clasa a V‑a (Moise, David, Solomon și Ilie), în vreme ce elevii din clasa a VI‑a au avut prilejul să afle mai multe informații despre Maica Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, Sfinții Apostoli Andrei și Petru.
În cuvântul de deschidere al festivității de premiere, părintele Marius Ciprian Dinu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”‑Titan, a reliefat faptul că acest concurs reprezintă un prilej de mărturisire a credinței: „Prin citirea vieților sfinților și prin rugăciunile pe care le înalță către aceștia, copiii învață să iubească, să fie generoși, să fie respectuoși cu toți semenii lor, mai vârstnici sau mai tineri. Astfel, acest concurs reprezintă un prilej de exersare a virtuților creștine. Dumnezeu așteaptă să pictăm în sufletele noastre cele mai frumoase virtuți. Pictând și scriind despre sfinți, în sufletele copiilor se întipăresc aceste virtuți pentru totdeauna. Toți participanții sunt câștigători deoarece acest concurs le oferă oportunitatea de a deveni prieteni cu unul sau cu mai mulți sfinți”.
În alocuțiunea sa, prof. Iuliana Ghiță, metodist educație plastică în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a evidențiat faptul că „Parteneriatul Bisericii Ortodoxe Române cu Școala este benefic copiilor de astăzi, adică adulților de mâine, deoarece această abordare interdisciplinară îi ajută să dobândească deprinderi și să ilustreze chipurile sfinților. O metodă eficientă de educare religioasă se bazează pe colaborarea între familie, Școală și Biserică. Cele două aripi ale omului sunt libertatea și harul și, privind acum aceste lucrări, îmi dau seama că, de‑a lungul timpului, acest proiect a reușit să adauge aripi copiilor. Profesorii de educație plastică sunt foarte apropiați de colegii noștri care predau religie și împreună încercăm să‑i facem să‑și însușească învățătura sfinților, să aducă în realitate imaginea lor, ilustrând chipurile acestora în pictură. Ei nu‑și propun să realizeze o icoană, ci să imortalizeze cumva imaginea unui sfânt. Premiile îi încurajează pe copii, îi apropie și mai mult de Biserică prin însușirea învățăturilor primite din lecturarea vieților sfinților”.
Cristian Alexa, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Muncipiului București, a declarat că „acest concurs e unul dintre cele mai frumoase concursuri interdisciplinare care se desfășoară la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Orice act educativ presupune să sădești ceva, cu gândul bun, cu dragoste, cu răbdare, urmând ca roadele să răsară la timpul potrivit. Și este o bucurie să‑i vedem pe acești copii minunați care prin lucrările lor au arătat că sămânța sădită atât în familie, cât și la școală și în biserică a adus roade multe și frumoase în sufletele lor. Sfinții sunt modelele cele mai bune de urmat de către fiecare dintre noi, iar prin intermediul acestui concurs copiii ajung să se împrietenească cu ei. Trăim într‑o societate în care accentul cade tot mai mult pe individualism, o societate în care ajungem să avem din ce în ce mai mulți prieteni virtuali și, poate, din ce în ce mai puțini prieteni reali. Și iată, aceasta este invitația acestui concurs, adresată nu doar copiilor, ci tuturor oamenilor, de a ne împrieteni în primul rând cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu sfinții”.
Sponsori ai acestei ediții au fost Parohia „Adormirea Maicii Domnului”‑Titan, Parohia „Sfinți Români”‑Trapezului, Parohia „Sfânta Filofteia”‑Răzvan, precum și câteva cadre didactice. Concursul „Sfinții, Prietenii copiilor” este inclus în calendarul activităților și proiectelor educative ale Inspectoratului Școlar al Municipiului București și are drept scop conștientizarea în rândul elevilor a vocației pentru sfințenie pe care o au toți creștinii, precum și a caracterului pedagogic al personalităților din Sfânta Scriptură și a sfinților Bisericii.