Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Premiile „Dumitru Fecioru“
La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, ieri au fost premiaţi câştigătorii Olimpiadei naţionale de limbi clasice "Dumitru Fecioru". Concursul este la a treia ediţie, iar anul acesta a debutat la nivel naţional, invitând studenţi de la toate facultăţile de teologie ortodoxă din ţară.
În Sala "Teodor M. Popescu", organizatorii olimpiadei naţionale, membrii Catedrei de limbi clasice şi preot Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, i-au premiat pe studenţii care au tradus cel mai bine din greacă şi din latină texte ale sfinţilor părinţi. Aflată la a treia ediţie, Olimpiada de limbi clasice "Dumitru Fecioru" a debutat anul acesta la nivel naţional, lansând invitaţii de participare pentru studenţii de la toate facultăţile de teologie ortodoxă din ţară. Preşedintele comisiei de organizare, Octavian Gordon, ne-a declarat că în viitor se urmăreşte ca această olimpiadă să atragă participanţi şi de la facultăţile de limbi clasice din ţară, pentru a se spori nivelul de competitivitate şi a ilustra cât mai bine nivelul la care se află studiile clasice în instituţiile de învăţământ teologic. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni, Limba greacă şi Limba latină. Câştigătorii de la secţiunea de Limba greacă au fost: premiul I, Perşa Răzvan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, premiul II, Dobri Cătălin şi premiul III, George Gherga, ambii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. La secţiunea de Limba latină, premiul II a fost acordat lui Gherga George şi premiul III, lui Hrestic Sebastian, studenţi teologi la Bucureşti. Premiul I la secţiunea de Limba latină nu a fost acordat anul acesta. Alături de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, coorganizator al olimpiadei de limbi clasice a fost şi fundaţia "Humanitas Christiana", care a oferit premii şi diplome profesorilor şi câştigătorilor. Preşedintele fundaţiei, Octavian Gordon, a acordat Premiul "Paul Găleşanu", membru fondator al "Humanitas Christiana", profesorilor care s-au implicat în organizarea concursului: Anei Baciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, Iulianei Buchirică, Costenei Rogobete şi lui Constantin Georgescu, toţi de la Facultatea de Teologie din Bucureşti. "Concursul este o şansă în primul rând pentru cei care reprezintă cât de cât o elită a facultăţilor de teologie, din toată ţara, pentru a-şi afirma calităţile şi o şansă pentru profesori de a-i remarca şi pentru un viitor al lor cât mai bun. Limbile clasice sunt principalul instrument pentru studierea temeinică a teologiei. Concursul a stimulat interesul celor puţini care deja erau preocupaţi de limbile clasice", ne-a declarat Octavian Gordon, profesor de limbi clasice la Facultatea de Teologie din Bucureşti.