În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Premiu de excelenţă pentru părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului, împreună cu 18 personalităţi ale vieţii publice româneşti, a primit Premiul de Excelenţă în Civism „Om între oameni”, oferit de Primăria Sector 2 Capitală şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, aflată sub egida Academiei Române. Evenimentul festiv a avut loc marţi, 12 ianuarie, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Cele 19 personalităţi ale vieţii publice româneşti au fost premiate pentru că, prin faptele lor, au reuşit să construiască punţi între oameni şi să promoveze valorile spirituale şi culturale româneşti într-o societate românească tensionată, polarizată şi dezorientată.
Părintele Nicolae Tănase „are în grijă părintească 410 tineri şi 40 de vârstnici. Au fost copii abandonaţi şi tineri care, după 18 ani, nu mai puteau fi găzduiţi în orfelinatele de stat, însă instituţia iubirii de oameni a părintelui Tănase a crescut şi s-a diversificat. Asociaţia Pro-Vita pentru născuţi şi nenăscuţi a luat în grijă mamele necăjite şi fără sprijin şi bătrânii nimănui. S-au construit şcoli, grădiniţe, dispensare, ateliere meşteşugăreşti (de croitorie, de broderie, de tâmplărie şi de pictură de icoane) și tipografii. Este în construcţie și un liceu. Comunitatea locală a fost atrasă în această operă, care a adunat nu doar voluntari români, ci și voluntari din întreaga lume. Valea Plopului a devenit nu numai spaţiul unei uriaşe acţiuni filantropice, ci şi locul în care, din copii fragili şi dezorientaţi, refuzaţi de societate, se făuresc oameni adevăraţi, oameni de toată isprava, se formează caractere. Veţi fi surprinşi să aflaţi că Asociaţia Pro-Vita nu primeşte nici o subvenţie de la stat. Dimpotrivă, oferă statului român un model socio-spiritual, dar şi cetăţeni de nădejde. Un adevărat arhetip a ceea ce noi am numit om între oameni”, s-a menţionat în laudatio.
În cuvântul de mulţumire, părintele Nicolae Tănase a precizat că „la Valea Plopului a fost o încercare reuşită, numai din mila lui Dumnezeu şi bunăvoinţa multor români, de demonstrare că românii îşi pot creşte copiii cu probleme, abandonaţi, orfani sau într-o altă situaţie, că nu este nevoie de apelare la soluţii din afară, la adopţia internaţională, pe care Asociaţia Pro-Vita a considerat-o a fi un export de copii. Premiul este meritul celor care au sprijinit această acţiune din 1990 şi-i onorează pe cei cu care am reuşit să facem o lucrare necesară, frumoasă şi încă în formare”.
Fiecare laureat a primit Sfânta Evanghelie, Diploma şi medalia „Om între oameni” şi opera în 3 volume „Articole politice” a lui Mihai Eminescu. La această ediţie au fost premiaţi Ilie Năstase, acad. Dumitru Prunariu, actorul Dorel Vişan, artistul plastic Mircia Dumitrescu, academicianul Nicolae Zamfir și cadre medicale care au ajutat victimele incendiului de la clubul Colectiv. Ca în fiecare an, un premiu este oferit şi unei personalităţi din străinătate care a promovat valorile româneşti, iar anul acesta Premiul „Prietenii României” a fost acordat violonistului André Rieu.
Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a precizat că `aceste gale de excelenţă reprezintă un exerciţiu de admiraţie şi apreciere faţă de valorile incontestabile ale lumii culturale şi ştiinţifice universale, spre a le onora astfel şi a le aduce respectul cuvenit pentru contribuţia semnificativă la menţinerea şi dezvoltarea spiritului civic”. Laureaţii galei din acest an au fost nominalizaţi de un juriu format din Neculai Onţanu, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, acad. Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, și acad. Maya Simionescu, vicepreşedinta aceleiaşi fundaţii.