De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Premiu pentru cel mai fidel cititor al bibliotecii parohiale
La Parohia Ortodoxă „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a avut loc duminică, 25 ianuarie, ultima activitate cuprinsă în cadrul Proiectului „Luna credincioşilor“, care şi-a propus, la fiecare început de an, să sărbătorească credincioşii din parohie care au avut anul trecut succese şi evenimente deosebite în viaţa lor.
Astfel, în prima duminică a lunii ianuarie au fost felicitate familiile veterane în căsnicie, care şi-au încununat viaţa cu 50 de ani de vieţuire împreună. Cea de a doua duminică a lunii a fost dedicată sărbătoririi familiilor cununate în anul 2014 în Biserica „Naşterea Domnului“. În cea de a treia duminică din ianuarie au fost sărbătoriţi, răsplătiţi şi evidenţiaţi credincioşii din parohie care, în anul 2014, au avut succese deosebite, câştigând premii importante la competiţii naţionale şi internaţionale în domeniul sportului, artei, culturii.
În ultima duminică a lunii, pe 25 ianuarie, sub denumirea de „Cel mai fidel cititor“, au fost felicitaţi cei care, anul trecut au frecventat cel mai des biblioteca parohiei pentru a împrumuta şi citi cărţi. Ei au fost sărbătoriţi duminică, după Sfânta Liturghie, în prezenţa tuturor celor din biserică şi au fost răsplătiţi cu diplome şi cărţi religioase. Această activitate are rolul de a promova cartea şi de a stimula lectura în rândul cititorilor de toate vârstele, dovedind, că oricât de moderne şi de accesibile ar fi mijloacele de informare astăzi, cartea de pe raftul bibliotecilor rămâne prietenul nostru cel mai bun, aşteptând cu răbdare să fie redescoperită bucuria cititului şi tihna care izvorăşte din foşnetul discret al foii de hârtie.
Biblioteca Parohiei „Naşterea Domnului“ are un fond de publicaţii de aproape 9000 de volume (literatură religioasă, beletristică, literatură pentru copii, istorie, geografie, filosofie, critică literară, biologie, dicţionare, enciclopedii, periodice. Biblioteca are două săli în care publicaţiile sunt aranjate în sistemul accesului liber la raft al utilizatorilor, organizate după principiul sistematic-alfabetic, pe domenii, iar în cadrul domeniilor conform indicilor de autor.
De asemenea, publicaţiile se pot regăsi şi în catalogul electronic care permite căutarea acestora după autor, titlu, subiect. Cititorii pot consulta cărţile solicitate la sală, dar şi la domiciliu. Fondul de carte s-a constituit din donaţii de la credincioşii din parohie, fond care creşte continuu prin bunăvoinţa donatorilor amintiţi. Din cărţile primite din donaţii, Biblioteca Parohiei „Naşterea Domnului“ a dăruit o parte din acestea copiilor şi tinerilor din Ucraina, prin intermediul Asociaţiei Maramureşenilor din Cluj-Napoca.
Sărbătorirea credincişilor
Bucuria acestei duminici a fost sporită de alte două evenimente, şi anume, întâlnirea tuturor colaboratorilor foii „Troiţa“, micul buletin informativ al Parohiei „Naşterea Domnului“ care se află în cel de al optulea an de apariţie, cu şapte numere pe an şi care cuprinde activitatea misionar-pastorală, culturală şi socială din parohie, dar şi articole scrise de preoţi şi credincioşi.
Celălalt eveniment face parte din Proiectul „Numai împreună înmulţim bucuria“, prin care, de aproape doi ani, în ultima duminică din fiecare lună, la biserică are loc întâlnirea credincioşilor care s-au născut în luna respectivă şi doresc să fie sărbătoriţi şi în marea familie a bisericii. Astfel, în sala de la demisol a bisericii, a avut loc o mică agapă care a reunit participanţii sărbătoriţi.