De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Premiul Academiei Române pentru lucrarea „Valori ale ortodoxiei românești. Mănăstirea Căldărușani”
Miercuri, 8 decembrie 2021, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pentru anul 2019 oamenilor de știință și cultură, precum și artiștilor români care au contribuit prin activitatea și opera lor la dezvoltarea culturii și științei românești. În cadrul evenimentului găzduit de Aula Academiei, la secțiunea Științe istorice și arheologice, părintele dr. Florin Șerbănescu a primit premiul „Dimitrie Onciul” pentru lucrarea „Valori ale ortodoxiei românești. Mănăstirea Căldărușani” (vol. 1-2).
La ceremonia care s-a desfășurat în format hibrid, fizic și online, prezidată de academicianul Ioan- Aurel Pop, președintele Academiei Române, au participat membrii Adunării Generale a Academiei Române și premianții.
Premiul „Dimitrie Onciul” primit de părintele prof. dr. Florin Șerbănescu la secțiunea Științe istorice și arheologice a fost înmânat de acad. Victor Spinei, vicepreședinte al înaltului for de știință și cultură. „Premiul pe care l-am primit azi în plenul Academiei Române reprezintă o încununare a unor strădanii de-a lungul anilor pentru a aduce la lumină și a pune în valoare comorile Bisericii Ortodoxe Române și ale poporului român de cultură, spiritualitate și artă creștină.
Lucrarea premiată se intitulează «Valori ale ortodoxiei românești. Mănăstirea Căldărușani». Este o lucrare amplă în două volume. Primul volum, care cuprinde aproximativ 800 de pagini, este o lucrare monografică a Mănăstirii Căldărușani, iar cel de-al doilea volum cuprinde documente, dintre care peste 90 la sută sunt inedite. Cu acest prilej aduc fiești mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a rânduit și a binecuvântat apariția acestei lucrări la Editura BASILICA a Patriarhiei Române în condiții grafice deosebite. Pentru mine, acest moment petrecut în Aula Academiei Române este un arc peste timp la distanță de aproape trei sferturi de veac de când în aceeași Aulă istorică, tatăl meu, vrednicul de pomenire pr. prof. dr. Niculae Șerbănescu, primea premiul «C.G. Vernescu» pentru lucrarea «Istoria Mănăstirii Snagov». Pentru mine este o mângâiere sufletească, dar în același timp a constituit de-a lungul anilor și o motivație în documentarea și elaborarea acestei lucrări”, ne-a spus părintele prof. dr. Florin Șerbănescu.
Totodată, cu acest prilej au fost acordate 9 diplome „Meritul Academic” și 8 diplome „Distincția Culturală”.