În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Premiul I pentru pelicula „Bătrâneasca“
Filmul documentar „Bătrâneasca“, un proiect realizat de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, la iniţiativa şi sub îndrumarea prof. de limba şi literatura română Carmen Dura, a obţinut premiul I la Concursul naţional „Literatura română în dimensiune virtuală“ - 2014. Filmul prezintă contribuţia a doi cercetători, pr. prof. Florin Bucescu şi prof. Viorel Bârleanu, la descoperirea stilului muzical arhaic din zona Rădăuţilor.
Mai multe detalii despre filmul câştigător ne-a oferit prof. de limba şi literatura română Carmen Dura, iniţiatoarea proiectului: „Echipa filmului documentar «Bătrâneasca» a fost formată din elevii Seminarului Teologic Ortodox «Sf. Vasile cel Mare» din Iaşi. George-Mihai Pintilie din clasa a XI-a A a realizat interviul cu cei doi folclorişti care au descoperit un stil muzical arhaic din zona Rădăuţilor, pr. conf. dr. Florin Bucescu şi prof. Viorel Bârleanu. Elevul Alexandru Spiridon, din clasa a X-a B, a făcut filmările, iar elevul Constantin Stiharu, din clasa a XI-a A, a realizat documentarul. Elevii au fost sprijiniţi în demersul lor şi de către prof. de informatică Andreea Dimitriu. «Bătrâneasca» a obţinut premiul I la Concursul naţional «Literatura română în dimensiune virtuală», secţiunea Peceţile tradiţiei, concurs organizat de către Liceul Teoretic de Informatică «Grigore Moisil» din Iaşi. Filmul îmbină noţiuni literare, de prozodie, specifice poeziei populare, cu informaţii muzicale, cu episoade comice, dar şi tragice, pe care le-au avut pe teren cei doi folclorişti, cu fragmente muzicale extrase din monografia «Stilul muzical arhaic din ţinutul Rădăuţilor», apărută în 2013, sub îndrumarea celor doi etnomuzicologi“.
„Profesorii Florin Bucescu şi Viorel Bârleanu din Iaşi, dornici să contribuie la cunoaşterea artei muzicale populare, au întreprins - pe cont propriu şi cu mijloace proprii - numeroase cercetări folclorice în diferite zone ale Moldovei. În cercetările lor, profesorii F. Bucescu şi V. Bârleanu au fost izbiţi de frecvenţa mare ş…ţ a unei melodii de doină din zona Rădăuţilor“, a adăugat şi prof. dr. Gheorghe Ciobanu.
Din filmul documentar „Bătrâneasca“ reiese că cercetările celor doi profesori au condus la: descoperirea unui tip de doină specific Bucovinei, necunoscut până la ei sau considerat ca dispărut de mult timp; descoperirea existenţei unui stil unitar de doină foarte vechi, născut probabil înaintea definitivării etnogenezei poporului român (pentru o asemenea vechime, pledează asemănările cu unele tipuri de doină care circulă în Gorj şi în Maramureş); demonstrarea, ca urmare a păstrării unui tip de doină atât de vechi, a însăşi vechimii populaţiei româneşti din zona Rădăuţilor.
Filmul seminariştilor ieşeni, ce durează 60 de minute, poate fi vizionat pe site-ul instituţiei, http://www.seminariasi.ro.