Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preoţi mărturisitori în temniţele de la Aiud
Luni, 3 aprilie, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din Bucureşti, o seară duhovnicească dedicată preoţilor Ilarion Felea, Liviu Galaction Munteanu şi Florea Mureşan. Conferinţa a fost organizată în cadrul cenaclului „Sfântul Simeon Nou Teolog” de la Facultatea de Teologie.
Persoanele evocate au fost clerici devotaţi şi profesori de teologie, iar temniţa de la Aiud a fost pentru fiecare dintre ei locul unde şi-au aflat durerosul sfârşit.
„Ilarion Felea a fost rector al Academiei Teologice de la Arad, până la desfiinţarea ei în 1948. Părintele Liviu Galaction Munteanu a fost rector al Academiei Teologice de la Cluj şi părintele Florea Mureşan a avut, de asemenea, preocupări teologice. A absolvit şi Facultatea de Litere, desăvârşindu-şi studiile după Academia Teologică de la Cluj. A avut două tentative de burse în străinătate, prima la Strasbourg, dar a izbucnit războiul şi a trebuit să se întoarcă, şi o altă bursă în Germania. Prin pregătirea sa, este un pedagog creştin şi, în acelaşi timp, un caracter de o tărie şi de un patriotism rar întâlnit”, a spus părintele conf. dr. Gheorghe Holbea.
Toţi cei trei au mărturisit în temniţele comuniste, iar ceea ce rămâne din viaţa lor este această lucrare duhovnicească şi didactică în acelaşi timp. Părintele Gheorghe Holbea a mai adăugat că preotul Ilarion Felea, în calitate de profesor, a susţinut prelegeri de mistică şi, de asemenea, este autorul unei lucrări dogmatice care a fost premiată de Academia Română în anul 1942, „Duhul Adevărului”. Apoi a urmat o altă carte, „Religia Iubirii”, care a fost publicată în anul 1946, fiind un volum de morală creştină. A urmat „Religie şi Cultură”, în anul 1994. Opera părintelui Ilarion Felea rămâne pentru teologia mistică „o tetralogie dogmatică”. Părintele Liviu Galaction Munteanu este, de asemenea, un strălucit cărturar şi în acelaşi timp un pedagog, dovadă că a fost şi rector. În ceea ce-l priveşte pe părintele Mureşan, trebuie spus că cenaclul condus de Victor Papilian avea loc în casa Mureşan, în perioada când a fost şi slujitor la catedrala din Cluj.
„Interesant este faptul că toţi aceştia trei au fost deopotrivă şi prieteni, au cultivat această prietenie de la nivelul Altarului. Iar de la înălţimea catedrei teologice au format cadre ale Bisericii care aveau să se confrunte cu ateismul comunist. Avem trei preoţi care au slujit credincioşilor, iar credincioşii au înţeles menirea lor, au înţeles rolul preotului în biserică”, a spus istoricul Adrian Nicolae Petcu.
La eveniment a participat şi Ioan Felea, fiul părintelui Ilarion Felea, care a spus despre tatăl său că, dintre cele trei slujiri în care şi-a desfăşurat existenţa, preot, ctitor şi teolog, ţinea cel mai mult la prima, la cea de preot, deoarece vedea preoţia nu ca pe o profesie, ci ca pe o vocaţie.