În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor s-au reunit în Ploiești
Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor s-au întrunit luni, 23 septembrie, la Centrul cultural „Sfântul Antim Ivireanul” al Protoieriei Ploiești Nord pentru a evalua activitățile desfășurate până în prezent, dar și pentru a găsi noi mijloace de sprijinire a celor aflați în suferință. Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Gheorghe”- Vechi din municipiu de către un sobor de clerici, sub protia părintelui Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Întrunirea anuală a preoților de caritate a fost prezidată de coordonatorul lor, părintele Alin Nica, și a reunit clerici din instituțiile medicale și de îngrijire din municipiul București și din județele Ilfov și Prahova.
Coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor a vorbit cu acest prilej despre importanța acestor întruniri.
„Considerăm foarte importante aceste întruniri deoarece în aceste momente putem pune laolaltă ideile fiecăruia în parte. Am descoperit că împreună putem să realizăm multe lucruri dacă fiecare își pune talantul în lucrare și s-a dovedit anul acesta că prin conlucrare ne apropiem de încheierea unor proiecte care păreau mai greu de realizat la început. Așadar, fiecare conferință anuală este un prilej de întâlnire, un prilej de împreună-lucrare, un prilej de a pune un început bun în conturarea unui plan pe care să-l urmăm împreună pentru ca în fiecare an să realizăm o creștere pentru fiecare în parte și pentru tot sectorul, în ansamblu. În cadrul acestei întâlniri am stabilit și agenda perioadei următoare, pe care dorim să o îmbogățim cu noi evenimente pentru a crea o comuniune mai strânsă între preoți și pentru a deveni mărturisitori în spitale și în centrele de îngrijire unde slujim”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Alin Nica.
În cadrul întrunirii anuale a preoților de caritate, părintele lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut prelegerea intitulată „Pedagogia vindecărilor, o analiză exegetic-naratologică”.
„Pentru mine a fost prima participare la o astfel de întrunire a preoților de caritate și m-am bucurat de interacțiunea pe care am avut-o cu părinții slujitori în această zonă misionară și, în același timp, m-am bucurat să văd reacțiile lor și să avem o discuție având în vedere faptul că perspectiva oferită de Noul Testament este una care susține foarte mult tema carității, iar minunile și vindecările pe care le săvârșește Mântuitorul Iisus Hristos au o perfectă valoare pedagogică. Elementul central asupra căruia m-am axat în prezentarea mea a fost acela al actualizării, încercând cumva să ne gândim la maniera în care faptele minunate pe care le săvârșește Mântuitorul în Noul Testament pot fi actualizate în prezentul nostru de astăzi. Acesta a fost și îndemnul pe care l-am adresat preoților de caritate, tot timpul să lectureze textul Evangheliilor, textul Noului Testament, mai ales acel text care descrie minuni sau vindecări ale Mântuitorului Hristos din perspectiva aceasta a actualizării, încercând să aducă mesajul și viața descrisă de textul biblic în prezentul pe care îl trăim cu toții acum”, a spus părintele decan.
În Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea în instituţii medicale și centre sociale 63 de preoți misionari.